Снимка: Личен архив
По данни на НСИ през март 2025 г. месечната инфлация в България е 0.2%, а годишната инфлация за март 2025 г. спрямо март 2024 г. е 4.0%.
Инфлацията от началото на годината (март 2025 г. спрямо декември 2024 г.) е 2.8%, а средногодишната инфлация за периода април 2024 - март 2025 г. спрямо периода април 2023 - март 2024 г. е 2.6%.
През март 2025 г. цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:
- „Съобщения“ - увеличение с 1.3%;
- „Здравеопазване“ - увеличение с 0.9%;
- „Разнообразни стоки и услуги“ - увеличение с 0.8%;
- „Ресторанти и хотели“ - увеличение с 0.8%;
- „Хранителни продукти и безалкохолни напитки“ - увеличение с 0.6%;
- „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ - увеличение с 0.3%;
- „Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома“ - увеличение с 0.3%;
- „Образование“ - увеличение с 0.1%;
- „Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива“ - увеличение с 0.1%.
По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи:
- „Развлечения и култура“ - намаление с 2.7%;
- „Транспорт“ - намаление с 0.7%;
- „Облекло и обувки“ - намаление с 0.6%.
През месец март 2025 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: домати - с 8.4%, пипер - с 8.1%, зеле - с 6.6%, яйца - с 5.3%, плодови сокове - с 5.1%, зрял чесън - с 5.1%, чай - с 4.9%, ябълки - с 4.2%, шоколад и шоколадови изделия - с 3.8%, кафе - с 2.8%, гъби - с 2.2%, месо от домашни птици - с 1.3%, сирене - с 1.3%, газирани напитки - с 1.1%, зрял боб - с 1.0%, минерална вода - с 1.0%, сладка, мармалади и мед - с 1.0%, сладолед - с 0.9%, какао - с 0.9%, агнешко месо - с 0.7%, вина - с 0.7%, кисели млека - с 0.6%, олио - с 0.6%, картофи - с 0.6%, ориз - с 0.4%, хляб - с 0.3%, мляно месо (кайма) - с 0.3%, ракии - с 0.3%, макаронени изделия - с 0.2%, месо от едър рогат добитък - с 0.2%, маргарин - с 0.2%, и други.
Намалени са цените на следните хранителни продукти: листни зеленчуци - със 7.0%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 5.6%, краставици - с 3.9%, зрял лук - с 2.2%, прясна и охладена риба - с 1.8%, свинско месо - с 1.7%, зелен лук, чесън и праз - с 1.8%, млечни масла - с 1.5%, пресни зеленчукови подправки - с 1.0%, пълномаслено прясно мляко - с 0.9%, сол - с 0.8%, леща - с 0.7%, захар - с 0.7%, брашно - с 0.5%, кашкавал - с 0.5%, бира - с 0.4%, трайни колбаси - с 0.3%, маслини - с 0.3%, малотрайни колбаси - с 0.2%, цитрусови и южни плодове - с 0.2%, оцет - с 0.2%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.727150 |
GBP | 2.285650 |
CHF | 2.116240 |