Европейската комисия одобри включването на още един български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - „Роле Трапезица", съобщи пресслужбата на представителството на ЕК в България.
Наименованието на този уникален български продукт произхожда от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град на болярите - Велико Търново.
Той представлява пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън). Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта.
Наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация. Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна.
Досега защитени по произход български хранителни продукти са Горонооряховският суджук, филе „Елена" и луканка "Панагюрска".
EUR | 1.955830 |
USD | 1.878440 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.109390 |