Източник: www.darikfinance.bg
Проучване покачва, че 6 оцветители и консерванти увреждат човешката ДНК. Български учени са удостоверили категорично това за 6 разрешени добавки, които се добавят в храните.
Всяко увреждане на ДНК създава потенциал за развитие на рак, каза доц. Георги Милошев, който ръководи Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН. Там са провеждани експериментите, пише "24 часа".
Тези добавки се съдържат в консерви, в меса, оцветени сладкиши и колбаси и дори в кафето.
Това са консервантът натриев нитрит - Е 250, прибавян при производството на бои и в месните продукти, синтетичният кофеин, които се прибавя в кафето, шоколада и много безалкохолни напитки, оцветителят Е 127, използван в дъвки, бонбони и др., оцветителят Е 143, който придава зелен цвят на сокове и десерти и 4-аминоантипирин /4-ААP/, който има обезболяващо и противовъзпалително действие и се използва във фармацефтиката.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.898860 |
GBP | 2.319730 |
CHF | 2.082000 |