Източник: БНТ
За последните 10 години в Благоевград от 40 работещи фирми за производство на хляб и закуски са останали едва 4. Фалитите на предприятията са заради нелоялната конкуренция и липсата на защитна минимална цена на хляба.
Петър Иванов произвежда хляб от 25 години. Казва, че е необходим специален закон за хляба, който да определи минимална защитна цена, която да не бъде под 90 стотинки за 700 грама. Убеден е ,че тези, които продават на пазара хляб под тази цена печелят като добавят оцветители, емулгатори и подобрители за сметка на качеството.
"В лицето на министерството на земеделието … имат лостове значи имали сме срещи подписвали сме меморандуми, но всичко остава във времето, нито един път не е черно на бяло или да се защити с някакъв закон”, каза Петър Иванов, председател на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Благоевградска област.
Според Иванов цените на суровините и разходите в производството са както в европейските страни, но у нас продуктите са по-евтини. Признава, че успява да е на пазара не за сметка на качеството, а защото се е регистрирал по стандарт "България".
"За да храниш детски градини, детски ясли, социални заведения трябва задължително да си регистриран по стандарт "България", добави Иванов.
Откакто се е регистрирал по стандарт "България" хлебопоризводителят печели доста обществени поръчки в Благоевградска област. Казва, че малко от колегите му правят подобна регистрация, заради тежката процедура, изискванията и непрекъснатия контрол от Агенцията по храните.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.899230 |
GBP | 2.315880 |
CHF | 2.082000 |