Нашите захарни заводи нямат бъдеще, алармират от бранша. „България потребява сравнително малко захар - около 220 хил. тона годишно, но няколко големи компании вече се борят за завладяването на този пазар", съобщи за „Преса" шефът на Съюза на производителите на захар и захарни изделия Георги Узунов.
В хипермаркетите вече се предлагат стоките на германския гигант „Зютцукер", на френския „Тереос" и на английския „Бритиш шугър".
„На този пазар, доминиран от цвеклопроизводителите, нашите заводи нямат бъдеще. Ние ще трябва да се съобразяваме с диктата на големите компании от Франция, Англия, Германия, Полша и бъдещето ни е в разфасоването и пакетирането. Дойдохме дотук, защото либерализацията на захарната индустрия в ЕС е само за избрани, а не за всички. Така скоро ще станем свидетели на края на още една индустрия", каза Узунов.
От 2017 г. захарният бизнес в Европа, а оттук и в България, ще бъде радикално променен. Причината е, че падат квотите за производителите на цвеклова захар, което означава, че всеки един от заводите ще може да работи без ограничения. За рафинериите на тръстикова захар, каквито са и нашите предприятия, остават ограниченията. Те ще продължат да ползват малки квоти за внос на суровина с ниско мито от 98 евро на тон. Над квотите всеки грам тръстикова захар се обмитява с 319 евро на тон, което прави стоката непродаваема.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.899230 |
GBP | 2.315880 |
CHF | 2.082000 |