Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения на Варна, показва анкета на БНТ с ресторантьори. Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска. Дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба.
"За жалост, основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. До сега освен кая, трицона... всичко почти е замразено, охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата - препържената цаца, така са свикнали! - независимо с какъв джоб са", казва Нестор Несторов, управител на заведение.
Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват. Сафрид, трицона, хамсия, калкан, барбун, черноморска акула, т.е. за всички тия промишлени видове риби се наблюдава намаляване на запасите, като се счита, че основните причини са две: това е преулова и замърсяването.
Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията - от Норвегия, а пангасиусът - от Виетнам.
В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът.
България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.855270 |
GBP | 2.349910 |
CHF | 2.099880 |