Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко. Това становище ще бъде изпратено до Българския институт по стандартизация, където на технически комитет на 16 юни ще бъде разгледано предложението.
Според разпространена в някои медии информация, държавните служители от въпросния институт възнамеряват да утвърдят две промени, които да две промени, които ще превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт.
Първата промяна е за опаковките и е поискана от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки - на тях трябва да има знак PS). Експерти обясняват, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От гръцката компания настояват да отпадне изискването за материала. Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта "българско кисело мляко".
Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама - Lactobacillus bulgaricus (лактобацилус булкарикус) и Streptococcus thermophilus (стрептококус термофилус). Според експерти, това означава промяна в микробиологията на киселото мляко. Предложението е внесено от шефката на Дирекция "Политики по агрохранителната верига" на МЗХГ Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма "Вамид 2002" ООД. Оказва се, че това предложение не е съгласувано с министъра на земеделието Румен Порожанов.
Затова и в своята официална позиция, разпространена до медиите, МЗХГ изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко - лактобацилус булкарикус и стрептококус термофилус, трябва да остане без промяна, така както е записано в сега действащия БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.
В заключение се казва, че МЗХГ държи да се запази традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.858800 |
GBP | 2.342870 |
CHF | 2.099880 |