В навечерието на Великден се оказва, че има недостиг на българско агнешко на пазара, установи проверка на Нова телевизия.
За килограм живо тегло на фермите се плащат между 5 и 6 лева за килограм - повече от миналата година. В магазина обаче цената на килограм агнешко започва от 11-12 и достига до 16-17 лева. Или от фермата до търговската мрежа месото поскъпва 2-3 пъти. Най-евтино цяло агне може да се купи в Благоевград, а най-скъпо - в София.
Грижите за животните са много, а субсидиите - малко, разказва животновъд от димитровградското село Добрич. В същото време пазарът все повече е залят от вносно месо на по-ниски цени.
И за този Великден търговци ще се опитат да ни продават залежало агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките били доставени в големите вериги още в началото на годината, преди да се изостри вниманието на контролните органи, разказват овцевъдите. По цената обаче трудно можем да се ориентираме, тъй като търговците предлагали размразеното на цените на свежото месо.
Прясното има розов цвят и е сочно. Старото агнешко пък е с потъмнели кости, казват експерти в рубриката на Георги Георгиев „На твоя страна" по Нова телевизия.
Ако търговците си позволят да ни предлагат замразено месо като охладено, трябва да посочват датата на размразяване и с какъв срок е, съветват експерти.
Цветомир Христов от Обединение „Български животновъди" прогнозира, че няма да има достатъчно българско агнешко за великденската ни трапеза . „Великден е рано тази година, а много производители ще имат по-късно агнета за клане и за продажба на пазара. Популацията на овцете също намалява с всяка изминала година", казва Христов. Той допълва, че месо от Румъния се разфасова като българско, което се внася у нас на цена 3,50 - 4 лева за килограм живо тегло.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.863580 |
GBP | 2.343290 |
CHF | 2.097630 |