Цената на българското агнешко месо е от 5,50 до 7 лв. за живо тегло в зависимост от региона, а в магазините цената не би трябвало да надхвърля повече от 15 лв. за килограм. Това каза в сутрешния блок на БНР Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Той беше категоричен, че българското агнешко месо е напълно достатъчно за българския пазар, сгига да няма друга намеса. „Голяма част - около 50% от животните в нашите стопанства ще отидат за продажби на дребно още от самите ферми. Останалите ще се реализират в търговската мрежа в България. Това, което беше предназначено за износ, вече излезе - отиде за Хърватска и за Италия. Всичко останало ще бъде изцяло за българския пазар", обясни Караколев.
По неговите думи, в Румъния цената на животните е с 10 до 30% по-ниска от тази в България, затова и търговецът избира да купи месото от там и да има по-голяма печалба. Затова българско агнешко месо може да се намери по магазините с малко късмет.
„Така е направена нормативната уредба в страната, че потребителят няма как да разграничи това месо, което купува от магазина, дали е българско или румънско, или от друга страна-член на ЕС", подчерта Симеон Караколев.
Той обясни, че в нормативната уредба е записано, че информация за произхода на месото потребителят може да получи само и единствено ако настоява и в магазина му покажат документите за произход. „Представете си - вие сте на една опашка в хипермаркет, всеки бърза... Представете си колко време ще е нужно на продавача да отиде да намери документите на точно тази партида - това е почти немислимо. Това е просто една вратичка, за да може търговците да печелят, т.е. да използват търсенето на българското месо", не скри възмущението си председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Караколев посочи още, че печат на месото се слага там, където е обработено последно, т.е. това не е гаранция, че месото е от страната, сложила печата. Печатът гарантира за качеството на месото, но не и за произхода му. Затова от браншовата организация настояват това да бъде променено. „Може да наложим браншови стандарт, т.е. ще искаме всички вериги и големи търговци да се присъединят към този стандарт. Въпросът е дали те искат да покажат на потребителя какво яде. Потребителят има право да знае какво купува. Българският потребител трябва да предпочете да купи българската стока", каза още Караколев.
Той добави, че нелоялните практики, като замразено месо или шилешко вместо агнешко, се забелязват все по-рядко.
Караколев съобщи, че в сряда са имали среща със земеделския министър. На нея са говорили за производството и консумация на българско овче сирене. „Трябва да обединим усилия и в цялото общество да тръгне кампания, с която да насърчим консумацията на такива продукти. Крайно време е по някакъв начин да покажем, че търсим и ценим нашия роден продукт", категоричен е председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.863580 |
GBP | 2.343290 |
CHF | 2.097630 |