През миналата година страната ни е произвела около 26 млн. литра сладолед и по този показател се нарежда на 16-та позиция сред страните в ЕС, показват данните от анализ на „Евростат" за производството на сладолед в Европейския съюза през миналата 2017 година, озаглавен „Откъде идва твоят сладолед".
Според статистическите данни, българинът консумира средно по 3.5 литра на година, което е почти два пъти по-малко спрямо средното количество, което изяжда европеецът или около 6 литра.
Начело по производство е Германия (517,49 млн. литра или 16,5% от общото производство на ЕС28), следвана от Италия (511,40 млн. литра или 16,3%) и Франция (466,61 млн. литра или 14,8%). Петорката се допълва от Испания (319,99 млн. или 10,2%) и Великобритания (288,29 млн. литра или 9,2%).
Според данните на „Евростат", петте държави формират 67 на сто от пазара на сладолед в ЕС. Общото в страните-членки на ЕС през 2017 година са произведени над 3,13 млрд. литра сладолед.
В дъното на таблицата от държавите, които са предоставили данни на „Евростат" (общо 18 държави) е Австрия с произведени 2,15 млн. литра. Преди нея са Латвия (12,36 млн. литра) и Дания (14,65 млн. литра).
Пазарът на сладолед в България надхвърля около 100 млн. лева, показват данни на експерти в бранша, цитирани от Дарик радио. 20 са компаниите у нас, които произвеждат сладолед, но само половината от тях формират около 90 на сто от производството и продажбите. Три от компаниите в топ 10 формират около 70 на сто от производството и консумацията на сладолед през лятото. Най-големите компании, които произвеждат сладолед са базирани в София, Варна и Велико Търново.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.878440 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.109390 |