Снимка: БГНЕС
През през втората седмица на март, когато започна да се увеличва броят на заразените с корнавируса българи, поевтиняване на храните се ускори, като понижението спрямо предходната първа седмица (2-6 март) цените на храните на едро са спаднали с 1.24%, след поевтиняване с 0.4% в началото на март. Това показват обявените в петък данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на февруари средното поевтиняване е с 3.94%, а от началото на годината цените на едро са се понижили с 2.74 на сто. От началото на 2020 година до втората седмица на февруари цените постоянно поскъпваха на седмична база, като най-голямо повишение с 4.7% е отчетено в периода 20-24 януари, а най-малко - с 0.5%, от 27 до 31 януари.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.564 пункта през втората седмица на март спрямо 1.582 пункта през първата седмица на март (2-6 март), докато седмица преди това (24-28 февруари) беше на ниво от 1.588 пункта.
Прави впечатление, че през първата седмица на март от зеленчуците най-много са поевтинели зрелият кромид лук и морковите, а най-много е поскъпнал червеният пипер от внос; при плодовете всички цени са се повишили, както и в предишната седмица, като най-голямо е поскъпването при лимоните; при млечните, месните и другите храни най-много е поевтиняло брашното тип 500, а най-много са поскъпнали оризът и замразеното пилешко.
Както традиционно отбелязваме, в периода 9-13 март цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) общо са поевтинели с 2.92%, тъй като цените на зрелият кромид лук, краставиците и доматите са поевтинели съответно с 7.5, 2.0 и 1.3 на сто.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 2.74%, а на годишна база, спрямо 15 март 2019 година, е нараснал с 0.25%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много e поевтинял зрелият кромид лук от внос (-7.5% до 0.86 лв./кг), следван от морковите (-3.3% до 0.87 лв./кг), доматите от внос (-2.8% до 2.05 лв./кг), оранжерийните краставици (-2.0% до 2.87 лв./кг) и оранжерийните домати (-1.3% до 2.22 лв./кг).
На седмична база е поскъпнал най-много червеният пипер от внос (+3.0% до 3.79 лв./кг), следван от зрелият чесън от внос (+2.3% до 4.04 лв./кг), зелето (+1.5% до 0.69 лв./кг) и картофите (+1.1% до 0.88 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 15 март 2019 година, най-много е поевтиняло зелето (-0.68 лв. от 1.37 лв./кг), следвано от: зрелият кромид лук (-0.41 лв. от 1.27 лв./кг), доматите от внос (-0.28 лв. от 2.33 лв./кг) и картофите (-0.25 лв. от 1.13 лв./кг). Поскъпнали са оранжерийните краставици (+0.43 лв. от 2.44 лв./кг) и зрелият чесън от внос (+0.38 лв. от 3.66 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита само поскъпване, с изключение на ябълките, при които цените 0са без промяна. Най-много са се повишили цените на едро на лимоните (+5.8% до 2.20 лв./кг), следвани от: мандарините (+3.8% до 1.93 лв./кг), портокалите (+2.3% до 1.31 лв./кг) и бананите (+0.5% до 2.21 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 15 март 2019 година, също всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на лимоните (+0.47 лв. от 1.73 лв./кг), следвани от ябълките (+0.38 лв. от 1.02 лв./кг), мандарините (+0.33 лв. от 1.60 лв./кг), портокалите (+0.09 лв. от 1.22 лв./кг) и бананите (+0.06 лв. от 2.15 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-1.0% до 1.01 лв./кг), следвано от олиото (-0.5% до 2.04 лв./кг), пакетчето краве масло 125 г (-0.5% до 2.00 лв./кг), а без промяна в цената са кравето сирене (до 6.71 лв./кг) и яйцата (до 0.19 лв./брой).
Най-много е поскъпнал оризът (+3.6% до 2.00 лв./кг), следван от: пилешкото замразено (+3.3% до 4.04 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+2.2% до 8.50 лв./кг), зрелия фасул (+2.0% до 3.62 лв./кг), захарта (+1.6% до 1.29 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.5% до 3.95 лв./кг), кашкавала „Витоша" (+0.3% до 11.00 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.2% до 5.50 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Цените на храните на едро се понижиха с 0.4% в началото на март
Цените на едро на храните стопираха през третата седмица на февруари
За първи път от началото на годината храните поевтиняха през втората седмица на февруари
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881870 |
GBP | 2.356560 |
CHF | 2.094930 |