Снимка: БГНЕС
Значително поскъпване на храните на едро през третата седмица на март - първата седмица на извънредно положение заради заразата от коронавируса, след като в предишната седмица беше отчетено поевтиняване.
През третата пълна седмица на март (16-20) цените на едро са нараснали с 3.26%, след като в предишната седмица (9-13 март) беше отчетено поевтиняване с 1.24%, а от началото на март поскъпването е с 2.08 на сто. Това показват обявените в петък данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на 2020 година до втората седмица на февруари цените постоянно поскъпваха на седмична база, като най-голямо повишение с 4.7% е отчетено в периода 20-24 януари, а най-малко - с 0.5%, от 27 до 31 януари. Последваха пет поредни седмици на плавно поевтиняване.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.615 пункта през третата седмица на март спрямо 1.564 пункта през втората седмица (9-13 март), докато през първата седмица на март (2-6) беше на ниво от 1.582 пункта.
Прави впечатление, че през отминаващата седмица на март повечето зеленчуци са поскъпнали значително, като някои дори и с двуцифрен ръст, като на високи са цените на оранжерийните домати и на оранжерийните краставици. При плодовете най-много са поскъпнали лимоните, а при млечните, месните и другите храни най-много са се повишили цените на кравето масло 125 г и яйцата.
Както традиционно отбелязваме, в периода 16-20 март цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) общо са поскъпнали с 11.16%, тъй като цените на оранжерийните домати, оранжерийните краставици и зрелият кромид лук са нараснали с двуцифрени стойности, съответно с 24.4, 15.0 и 12.9 на сто.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил с 0.43%, а на годишна база, спрямо 22 март 2019 година, е нараснал с 3.65%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали оранжерийните домати (24.4% до 2.65 лв./кг), следвани от: оранжерийните краставици (+15.0% до 3.30 лв./кг), картофите (+12.9% до 0.96 лв./кг), зелето (+12.7% до 0.80 лв./кг), зрелият чесън от внос (+9.8% до 4.50 лв./кг). Най-много са поевтинели морковите (-4.6% до 0.83 лв./кг), следвани от: доматите от внос (-4.1% до 1.86 лв./кг) и червеният пипер от внос (-3.5% до 3.63 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 22 март 2019 година, най-много са поскъпнали само зрелият чесън от внос (+1.64 лв. от 2.86 лв./кг) и оранжерийните краставици (+1.10 лв. от 2.20 лв./кг). Всички останали зеленчуци са поевтинели, като най-много са спаднали цените на зелето (-0.57 лв. от 1.37 лв./кг), следвано от: вносните домати (-0.41 лв. от 2.27 лв./кг), зрелият кромид лук (-0.31 лв. от 1.27 лв./кг), морковите (-0.19 лв. от 1.02 лв./кг) и картофите (-0.18 лв. от 1.14 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване при лимоните (+3.61% до 2.98 лв./кг), следвани от: ябълките (+3.1% до 1.34 лв./кг) и мандарините (+2.1% до 1.95 лв./кг). Поевтинели са само бананите (-1.4% до 2.16 лв./кг), докато цената на портокалите е непроменена (до 1.31 лв./кг) спрямо предходната седмица.
На годишна база, спрямо цените от 22 март 2019 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на лимоните (+1.20 лв. от 1.78 лв./кг), следвани от ябълките (+0.35 лв. от 0.99 лв./кг), мандарините (+0.34 лв. от 1.61 лв./кг), бананите (+0.03 лв. от 2.13 лв./кг) и портокалите (+0.02 лв. от 1.29 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много са поскъпнали яйцата (+5.3% до 0.20 лв./бр.) и пакетчето краве масло 125 грама (+5.0% до 2.11 лв./кг), следвани от: захарта (+4.7% до 1.34 лв./кг), олиото (+2.9% до 2.12 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+1.8% до 5.57 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.4% до 8.53 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.8% до 3.94 лв./кг) и кравето сирене (+0.6% до 6.74 лв./кг).
Без промяна в цената са кашкавалът „Витоша" (до 10.93 лв./кг) и брашното тип 500 (до 1.01 лв./кг).
Най-много е поевтинял зрелият фасул (-2.2% до 3.54 лв./кг), следван от: ориза (-1.5% до 1.95 лв./кг) и пилешкото замразено (-0.5% до 2.11 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Храните поевтиняха с 1.24% през втората седмица на март
Цените на храните на едро се понижиха с 0.4% в началото на март
Цените на едро на храните стопираха през третата седмица на февруари
EUR | 1.955830 |
USD | 1.878440 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.109390 |