Снимка: БГНЕС
През последната пълна седмица на март и втората поредна на извънредно положение заради заразата от Covid-19 храните на едро по стоковите борси и тържищата в България отново започнаха да поевтиняват, след като в предишната седмица беше отчетено повишение с 3.26 процента.
През последната пълна седмица на март (23-27) цените на едро са спаднали с 0.93%, а от началото на март са поскъпнали с 1.13 на сто. Това показват обявените в петък данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на 2020 година до втората седмица на февруари цените постоянно се повишаваха на седмична база, като най-голямо нарастване с 4.7% беше отчетено в периода 20-24 януари, а най-малко - с 0.5%, от 27 до 31 януари. Последваха пет поредни седмици на плавно поевтиняване, за да поскъпнат рязко през предходната седмица (16-20 март).
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.600 пункта през четвъртата седмица на март спрямо 1.615 пункта през третата седмица на март.
Прави впечатление, че през последната пълна седмица на март повечето зеленчуци и плодове са поскъпнали значително, докато цените на другите млечни и месни храни са нараснали по-слабо, но като цяло цените на едро на храните по стоковите борси и тържищата са по-ниски от предходната седмица, затова и седмичният баланс е отрицателен (виж графиката по-долу).
Най-високи са цените на картофите и зрелият чесън (от внос), а са поевтинели оранжерийните краставици. При плодовете най-много са поскъпнали лимоните, а са поевтинели само ябълките. Двуцифреното поскъпване на някои плодове и зеленчуци, предимно от внос, най-вероятно се дължи на нарушеното снабдяване, заради затрудненията, които изпитва транспортът в условия на извънредно положение. При млечните, месните и другите храни най-много са се повишили цените на захарта и яйцата, а са поевтинели кашкавалът „Витоша" и трайният варено-пушен салам.
Както традиционно отбелязваме, в периода 23-27 март цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) общо са поскъпнали с 6.71%, тъй като цените на оранжерийните домати и зрелият кромид лук от внос са нараснали с двуцифрени стойности, съответно с 14.1 и 21.3 на сто.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил с 0.43%, а на годишна база, спрямо 22 март 2019 година, е нараснал с 3.65%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали картофите (+29.2% до 1.24 лв./кг), следвани от: зрелият чесън от внос (26.0% до 5.58 лв./кг), морковите (+23.0% до 1.07 лв./кг), зрелият кромид лук от внос (+21.3% до 1.17 лв./кг), оранжерийните домати (+14.1% до 2.83 лв./кг), зелето (+8.7% до 0.87 лв./кг), вносни домати (4.3% до 1.94 лв./кг) и червеният пипер от внос (+3.3% до 3.75 лв./кг). Поевтинели са само краставиците (-3.0% до 3.21 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 29 март 2019 година, най-много е поскъпнал зрелият чесън от внос (+2.68 лв. от 2.90 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+1.63 лв. от 1.88 лв./кг) и картофите (+0.08 лв. от 1.16 лв./кг). Другите зеленчуци са поевтинели, като най-много са спаднали цените на зелето (-0.48 лв. от 1.35 лв./кг), следвано от: вносните домати (-0.31 лв. от 2.25 лв./кг), зрелият кромид лук (-0.31 лв. от 1.27 лв./кг) и морковите (-0.01 лв. от 1.08 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване при лимоните (+19.2% до 3.35 лв./кг), следвани от: мандарините (+11.3% до 2.17 лв./кг), портокалите (+10.7% до 1.45 лв./кг) и бананите (+7.9% до 2.33 лв./кг). Поевтинели са само ябълките (-3.0% до 1.30 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 29 март 2019 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на лимоните (+1.60 лв. от 1.75 лв./кг), следвани от мандарините (+0.57 лв. от 1.60 лв./кг), ябълките (+0.28 лв. от 1.02 лв./кг), бананите (+0.23 лв. от 2.10 лв./кг) и портокалите (+0.20 лв. от 1.25 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много са поскъпнала захарта (+6.1% до 1.40 лв./кг), следвана от яйцата (+5.0% до 0.21 лв./брой), зрелият фасул (+3.7% до 3.67 лв./кг), кренвиршите (+3.3% до 4.07 лв./кг), оризът (+2.0% до 2.01 лв./кг), кравето сирене (+1.3% до 6.79 лв./кг), пакетчето краве масло 125 г (+1.0% до 2.12 лв./брой), замразеното пилешко (+1.0% до 4.11 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.7% до 5.55 лв./кг). Без промяна в цената са олиото (до 2.12 лв./литър) и брашното тип 500 (до 1.01 лв./бр.). Поевтинели са кашкавалът „Витоша" (-0.2% до 10.97 лв./кг) и трайният варено-пушен салам (-0.1% до 8.52 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други храни на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Поскъпване с 3.26% на храните на едро в първата седмицата на извънредно положение
Храните поевтиняха с 1.24% през втората седмица на март
Цените на едро на храните стопираха през третата седмица на февруари
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881870 |
GBP | 2.356560 |
CHF | 2.094930 |