Снимка: Pixabay
Страстта към храната пронизва Истанбул, град, който славно граничи с Европа и Азия, чиято кухня отдавна е известна със своето разнообразие и качество, започва своя разказ Крис Дуайър за великолепната и многослойна турска кухня.
В допълнение към традиционните доставчици на безупречна пържена риба и месо, опияняваща улична храна и известни ароматни десерти, няколко ресторанта приемат концепцията за „турска кухня“ към вълнуващи нови посоки.
Те почитат традициите и техниките родили се в областта, но въвеждат съвременни нотки, като създават дегустационни менюта, които отвеждат посетителите на пътешествие през огромния избор от ястия и характерни за страната ингридиенти.
Световният готвач се завръща у дома: турчинът Фатих Тутак
Един от най-интересните и обсъждани ресторанти е Turk на шеф Фатих Тутак, разположен на хълм в престижния квартал Бомонти.
Откриването се е превърнало в нещо като завръщане у дома за родения в Истанбул Тутак, след дългогодишна работа в някои от най-добрите ресторанти по света, включително Nihonryori Ryugin в Токио, Noma в Копенхаген и особено The House on Sathorn в Банкок, която той позиционира до 36 място в списъка на 50 най-добри ресторанти в Азия. Там той създаде ястие, наречено „От майка ми“ – с турски кнедли, известни като манти, което възроди страстта му към родната му кухня.
„Трябваше да помириша, да докосна и да почувствам истинската Турция – да бъда част от народа“, казва Тутак. „Единственият начин да нахраня ума и сърцето си е да се върна.“
Неговите изискани дегустационни менюта придобиха голяма популярност, откакто Turk отвори. В елегантното и изтънчено пространство, нотките на класически турски ястия звучат съвременно и модерно.
Миди долма пълнени с ориз е най-популярната закуска сред истанбулската улична храна. За приготвянето ѝ са необходими черупки от изсушен тамаринд, боядисана с калмариново мастило и напълнена с миди, бял лук и ориз. По същия начин яйцето, сервирано в черупката, съдържа най-малко четири слоя: жълтък, пастърма, картофена и спаначна сметана, които се поднасят заедно в запомнящи се малки лъжици.
От пълнозърнестото брашно се прави тесто за манти с праз, спанак и сезонни билки, аранжирано с патладжани и доматен сос. Тутак сервира патицата по два начина: варена, изсушена на въздух и овкусена с невероятно тъмен сос „жу“ или поднесени с палачинка, наричана още акитма.
Това е малка част от дегустационното меню на красиво изпълнените ястия, които разкриват върховните уменията на готвача.
Цена: обяд с четири ястия 390 турски лири (53 долара)
Елегантна комфортна храна: Aman da Bravo
Друго място в Истанбул, което се оказа популярно сред истанбулските гастрономи, е Aman da Bravo. Разположен далеч от обичайните туристически дестинации, ресторантът се намира в Реситпас, традиционно работещ квартал, със свеж приток на хипстърски дизайнери и ресторанти.
Интериорът е скромен и по-уютен, отколкото в Turk, интериорът е изпълнен с причудливи дизайнерски нотки, растения и огледала, докато кухнята от майстор-готвача Инанка Челенгиля най-добре се описва като елегантна уютна храна.
От менюто за обяд – печурки с лимонов боб и кремообразен сос от козе сирене. Фирменото ястие запечен карфиол с говеждо месо и кисело мляко е майсторско творение за блестящото поднасяне на ингридиентите.
След това декадентният шоколад и черешовият мус със млени лешници са букет от радост – сладко изкушение препоръчано от сервитьора, отговарящ за десертите в ресторанта.
Цена: четири ястия за обяд струват 245 турски лири (33 долара)
Ресторант за пристрастени любители на месото: Alaf 2Tek
Alaf 2tek се намира в шикозен район на брега на Куручешме. Обявена като „гастропъб“, храната в това заведение е много по-съвършена, отколкото се предполага от описанието.
Отворен в края на 2019 г., ресторантът е по-малкият брат на близкия ресторант Alaf, заведение, което изследва регионалната кухня, по-специално кюрдската и арменската кухня.
Главният готвач Денис Темел е вдъхновен от манията на страната по грилованата храна, така че той си плаща, за да получи мястото зад бара. Първо идва ботарга от сив кефал, сервиран само с пресен лук, лайм и домашна закваска за просто, но сензационно начало. След това местният морски таралеж бива внимателно приготвен със зехтин, липа, магданоз и киселец, силно подценявана билка.
След морските дарове идва сериозното месо за отдадените любители на местото. За да усети богатият вкус на телешкия език ястието се сервира върху триъгълници хляб заедно със салата от кориандър и домати. Така можете да създадете свой собствен поглед към турските сандвичи, а агнешката глава завършва впечатлението от ефектно поднесената храна.
За финал, кремообразен таханов мус с орехи и хрупкави тиквички, сътворен от местни продукти, който ви кара да си обещаете още едно посещение на ресторанта, за да се насладите повторно на вълнуващата и модерна кухня в Истанбул.
Цена: четири ястия струват 145 турски лири (17 долара)
Още по темата:
Kакво се случи, когато най-популярните острови в света пуснаха туристите обратно
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.06 | ▲0.11% |
USDJPY | 150.13 | ▼0.72% |
GBPUSD | 1.27 | ▲0.12% |
USDCHF | 0.88 | ▼0.12% |
USDCAD | 1.40 | ▼0.11% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 44 951.00 | ▼0.01% |
S&P 500 | 6 032.38 | ▲0.04% |
Nasdaq 100 | 20 910.10 | ▲0.10% |
DAX 30 | 19 444.00 | ▼0.16% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 96 476.60 | ▲0.84% |
Ethereum | 3 585.93 | ▲0.17% |
Ripple | 1.57 | ▲1.61% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 69.10 | ▲0.41% |
Петрол - брент | 72.80 | ▲0.17% |
Злато | 2 662.54 | ▲0.91% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 549.08 | ▲1.97% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 110.84 | ▲0.17% |
Germany Bund 10 Year | 135.99 | ▲0.29% |
UK Long Gilt Future | 95.66 | ▲0.12% |