Снимка: Pixabay
Париж, Токио и Рим – едни и същи места отдавна доминират в списъците на кулинарните дестинации, пише Моника Бюканън Питрели.
Но какво да кажем за други градове и държави, които заслужават внимание? Това са местата, които се движат под радара поради погрешни схващания, малка диаспора или глобална липса на познаване на определена кухня.
Сайтът за готвене Chef's Pencil се стреми да подчертае тези места, когато поиска от 250 готвачи и любители на храната да назоват най-недооценените места за хранене в света.
Най-недооценените градове за кулинарно приключение в света
Резултатите от проучването на Chef’s Pencil бяха публикувани през ноември. Той нарече тези места 10-те най-недооценени градове за хранене в света:
Няколко града в списъка, най-вече Сан Себастиан, са добре известни гастрономически дестинации, което означава, че избрали те „ги усещат, те нямат международното признание, което наистина заслужават“, се казва в сайта на Chef’s Pencil.
Австралийската хранителна мека Мелбърн е друга дума. Градът е придобил репутация като мощна кулинарна сцена през последните години, а износът на продукти като „flat white“ кафе и „авокадо тост“ е нараснал по целия свят. Нито едно от тях няма корени в Мелбърн, но процъфтяващата градска кафе-сцена се приписва на популяризирането и на двете извън континента.
И двете са част от кафе-сцената на „третата вълна“ в Мелбърн, която издигна сутрешната напитка от последваща мисъл до занаятчийска напитка, която трябва да се проучи, разгледа и отпива през целия ден. От менюто за хранене до естетиката на интериора, кафенетата в стил Мелбърн сега се появяват по целия свят и се разпространяват на места като Сингапур и Хонг Конг.
Кратко ръководство за трите „вълни“ на кафето
Първата вълна е това, което дядовците ни са пили – мислете си за Folgers.
Втората вълна е възходът на специализираните напитки – мислете си за Starbucks.
Третата вълна – кафето се превръща в изучаване на зърната, смеси и техники за печене с независими кафенета, водещи в сферата.
Кулинарната сцена на града е повече от кафето му, каза Марк Дъндън, който се нарича „Кръстникът на кафето в Мелбърн“. Той каза, че хората в Мелбърн са това, което стои зад нарастването на международната гастрономическа слава.
„Градът има силно европейско и разнообразно международно наследство“, коментира той. „Ние сме добри в това, което се случва по света, и сме повече от щастливи да позволим този опит да повлияе на собственото ни възприятие за това, което искаме в гостоприемството“, каза той пред CNBC.
Хранителната сцена в Мелбърн, която се появи от „красивия мултикултурен фон на града“, каза Дундън, се проследява в списъците с най-добрите места за хранене: от маслени сладкиши в Lune Croissanterie и ролове от омари в Supernormal, Нова Англия , до Сяо Лонг Бао (кнедли) в Hutong и престижна „bush food“ в Attica, един от най-известните австралийски ресторанти за изискана кухня.
„Австралия наистина става все по-уверена в своята индивидуалност“, каза Дъндън. „Мисля, че признаването отнема време и това най-накрая се случва.“
Най-недооценените страни за хранене
Chef’s Pencil публикува и страните, които най-често се наричат недооценени кулинарни сцени. Списъкът включва:
Азиатската кухня, разбира се, може да се намери по целия свят, като водещи са тайландската, китайската, японската и индийската кухня. Хранителните продукти от Филипините и Виетнам обаче не успяха да произведат толкова голям глобален скок.
Проучване на YouGov от 2019 г., проведено сред повече от 25 000 души, класира филипинската храна в дъното на списъка с 34 кухни, заедно с кухнята на Саудитска Арабия, изпреварвайки само финландската и перуанската кухня по популярност. Въпреки че филипинската храна отдавна се смята за мазна и скучна, нейният най-добър резултат от теста на Chef’s Pencil предполага, че специалистите по хранене могат да знаят нещо за кухнята, което обикновените туристите не знаят.
Анаис Мартинес, кулинарен екскурзовод и основател на уебсайта Curious Mexican food, смята, че отрицателните конотации също са навредили на хранителната позиция на Мексико Сити.
„Според мен хората мислят за Мексико Сити само като за място, изпълнено с престъпност, отвличания и замърсяване на околната среда“, каза тя пред CNBC. „Той стана известен само преди няколко години, когато светът осъзна, че сме невероятен кулинарен център с някои от най-добрите храни в страната.“
Често срещаното погрешно схващане, че има само един вид мексиканска храна, не помогна, каза тя.
„Мексико е такава огромна страна – храната, съставките, техниката и традициите се различават много от едно място спрямо друго, което прави регионалната кухня невероятно разнообразна и интересна за изследване“, каза Мартинес.
Въпреки че Мексико сега е известен с ресторанти от висок клас, както и с уличната си храна, хората все още бъркат тази кухня с фалшифицираните ѝ версии.
Всеки, който яде „тако в твърда обвивка с настърган кашкавал, салата айсберг и тако подправка“, не яде истинска мексиканска храна, каза Мартинес. Такос Ал Пастор обаче е – почти 42% от анкетираните жители го нарекоха най-емблематичното ястие на Мексико Сити в проучване на Time Out, публикувано миналата седмица.
Тя съветва пътуващите до Мексико Сити да отидат до Меркадо, или пазара за „прясно изцеден сок и тлакойо“, популярна улична храна от царевична маса, покрита с кактус, сирене и салса.
„Ако трябва да избера ресторант, бих отишла във Fonda Margarita, където можете да намерите най-добрата яхния и пържени бобени яйца, приготвени на дърва в най-традиционната атмосфера“, каза Мартинес.
Що се отнася до гурме мексиканска кухня, два от 50-те най-добри ресторанта в света се намират в Мексико Сити: на 12 място е Pujol, обявен за най-добрия ресторант в Северна Америка през 2019 г., и на 24 място е Quintonil, отворен от готвача Хорхе Вайехо, който преди това е работил в Pujol и копенхагенския Noma (на 2 място в списъка).
След като живее във Великобритания и Италия, Мартинес започва да прави гастрономически обиколки през 2012 г. Тя запознава пътниците с традиционни храни, които може да не свързват с Мексико, като кафе и шоколад, както и с баристи, ценители на мескал и други експерти зад тези продукти.
„Хората пътуват, искайки да научат повече за невероятната кулинарна сцена на Мексико Сити“, каза тя.
Още по темата:
Ултра луксозни къщи под наем: като Airbnb, но за богати хора
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.04 | ▼0.45% |
USDJPY | 154.77 | ▲0.43% |
GBPUSD | 1.25 | ▼0.40% |
USDCHF | 0.89 | ▲0.86% |
USDCAD | 1.40 | ▼0.02% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 44 407.80 | ▲1.01% |
S&P 500 | 5 989.70 | ▲0.43% |
Nasdaq 100 | 20 854.60 | ▲0.38% |
DAX 30 | 19 402.50 | ▲0.89% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 97 993.00 | ▼1.01% |
Ethereum | 3 422.33 | ▲2.74% |
Ripple | 1.49 | ▲1.28% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 71.16 | ▲1.50% |
Петрол - брент | 74.56 | ▲0.95% |
Злато | 2 716.15 | ▲1.78% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 544.50 | ▼0.70% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 109.66 | ▲0.11% |
Germany Bund 10 Year | 134.56 | ▲0.59% |
UK Long Gilt Future | 94.52 | ▲0.45% |