Снимка: iStock
Апетитът за алтернативно месо се увеличава по целия свят.
Тъй като хранителните и екологични последствия от консумацията на месо стават все по-известни, производителите и потребителите се обръщат към различни източници, отговарящи на постоянното търсене на протеин, пише Карън Гилкрист.
Един от тях е Дан Риглер, чиято собствена развиваща се връзка с месото го вдъхнови да създаде Karana.
„Бях голям веган скептик, месоядец през по-голямата част от живота си и направих голям обрат“, каза Риглер пред CNBC Make it.
Месна алтернатива за Азия
Karana е сингапурска хранителна компания, която се позиционира като първата марка месо, базирана изцяло на растения в Азия. Неговият водещ продукт – заместител на задушено свинско месо – е направен изцяло от джакфрут, масло и сол, без преработени съставки и консерванти.
Започвайки през 2018 г., когато търсенето на месни алтернативи нараства, Риглер каза, че вижда празнина в пазара на заместители на месо, предназначени специално за азиатските кухни.
„Ние видяхме огромна нужда в откриването на продукти, които биха имали повече местни приложения за APAC“, каза Риглер, който сега е на 35 години, направил е кариера в селскостопански вериги на доставки в цяла югоизточна Азия.
„Свинското е месо номер едно, което се консумира в този регион, и там не сме виждали много храни, които наистина отговарят на нуждата.“
Всъщност половината от световното свинско месо се произвежда и консумира в Азия, като по-голямата част от това търсене идва от Китай.
Така че Риглер и неговият съосновател Блеър Крайтън, работил преди в компанията Impossible Foods, която също произвежда алтернативи за растително месо, са започнали да търсят екологична алтернатива.
Създаване на свинско от джакфрут
Скоро двамата основатели откриват първия продукт на Karana: заместител на свинско месо от джакфрут, получен от малки фермери в Шри Ланка.
Джакфрутът има дълга история в кухните в Южна и Югоизточна Азия, особено във вегетариански и веган ястия. Известен със своята плътно опакована влакнеста текстура и месни качества, незрелият млад джакфрут обикновено се използва в пикантни ястия, докато сладкият узрял джакфрут се яде суров.
„Джакфрутът, като култура, не се нуждае от напояване, не се нуждае от пестициди, не се нуждае от хербициди. Така че това е много издръжливо дърво и много, много плодотворно“, каза Карстен Карстенс, главен научен сътрудник в Karana.
Всъщност джакфрутът е толкова разпространен в региона, че тонове от него се изхвърлят всяка година. Това отчасти се дължи на сложността на подготовката му.
„Начините, по които се предлагаше... просто не бяха вълнуващи за нас. Беше много трудно да се работи с тях, те не даваха интересни текстури и крайни резултати и знаехме, че джакфрутът не оправдава потенциала си“, каза Риглер.
И така, основателите се заеха да адаптират плодовете за масов пазар – скоро след това измислят механичен процес без химикали в техния производствен център в Сингапур, за да трансформират плодовете в настърган, подобен на месо продукт, който е лесен за използване от готвачи и обикновени потребители.
„Намерението ни наистина беше да създадем нещо, с което готвачите ще могат да създават невероятни ястия“, каза Карстенс. „За модерната кухня при модерното опериране с храни и напитки това е твърде трудоемко.“
Навлизане в растящ пазар
Karana става реалност, тъй като апетитът за по-етична и устойчива храна се увеличава в цяла Азия и извън нея.
Още преди пандемията пазарът на алтернативно месо се оценява на 140 милиарда долара, или 10% от световната месопреработвателна индустрия, в продължение на десетилетие.
Мирте Госкер, изпълняваща длъжността управляващ директор на The Good Food Institute Asia Pacific, заяви, че търсенето на заместители на месото се увеличава в Азия, тъй като нараства осведомеността за безопасността и храненето.
„Тук, в Азия, виждаме истинско търсене на здравословни храни с висока хранителна стойност“, каза Госкер. „И по-специално в Китай, една от причините хората да купуват растително месо, всъщност най-голямата причина, е желанието за отслабване.“
Освен това, каза тя, екологичните последици от традиционното животновъдство стават нестабилни.
„Животновъдството допринася най-много за най-належащите екологични предизвикателства на нашата планета в момента. Това включва замърсяване на въздуха и водата, липса на вода и загуба на биоразнообразие“, каза Госкер.
„Ако не използвахме тези полета за отглеждане на храна за животни, всъщност бихме могли да ги използваме, за да възстановим горите, да създадем по-голямо биоразнообразие или да използваме например възобновяема енергия“, добави тя.
Привличане на апетита на инвеститорите
Инвестиционната общност също вижда ползите от алтернативните протеини. Само през 2020 г. глобалните инвестиции в алтернативни протеини са се увеличили с 300%, според Азиатско-тихоокеанския институт за добра храна.
През юли 2020 г. Karana привлече 1.7 милиона долара като на първоначално финансиране от инвеститори, сред които Big Idea Ventures, фонд, посветен на растителни храни, подкрепен от държавната инвестиционна компания Temasek и американската месна компания Tyson Foods.
Тази инвестиция даде тласък на дебюта на компанията през 2021 г. в Сингапур, където нейното пълнозърнесто свинско месо вече се предлага в девет ресторанта и включва ястия от кнедли до „ngoh hiang“, местно свинско руло.
Следващата стъпка ще бъде пускането му в Хонг Конг, както и стартирането на линия от готови за консумация продукти на дребно. Междувременно инвестицията в нова иновационна лаборатория ще позволи на Karana да продължи да експериментира с джакфрут и други заместители на месо от цели растения.
Всичко това се случва, тъй като алтернативното месно пространство става все по-пренаселено, а големите играчи като Beyond Meat претендират за сектора.
Спечелването на пазарен дял няма да бъде лесно, но Риглер каза, че приветства конкуренцията.
„Колкото повече добри продукти има, толкова повече потребители ще преминават към месо на растителна основа“, каза той. „Мисля, че колкото повече иновации, толкова по-добре.“
Още по темата:
Този ресторант ще бъде първият в историята, сервирал лабораторно отглеждано пиле
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.05 | ▲0.50% |
USDJPY | 151.61 | ▼0.89% |
GBPUSD | 1.26 | ▲0.58% |
USDCHF | 0.88 | ▼0.38% |
USDCAD | 1.40 | ▼0.05% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 45 049.20 | ▲0.15% |
S&P 500 | 6 022.34 | ▼0.30% |
Nasdaq 100 | 20 775.60 | ▼1.01% |
DAX 30 | 19 302.40 | ▼0.33% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 94 582.30 | ▲2.89% |
Ethereum | 3 543.73 | ▲6.59% |
Ripple | 1.45 | ▲3.25% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 68.88 | ▲0.01% |
Петрол - брент | 72.46 | ▲0.06% |
Злато | 2 640.64 | ▲0.33% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 553.12 | ▲2.72% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 110.58 | ▲0.27% |
Germany Bund 10 Year | 135.56 | ▲0.10% |
UK Long Gilt Future | 95.38 | ▲0.30% |