Снимка: Модерен хласилник за сухо изсушаване | Източник: euronews
Сухо отлежалото месо може да остане в хладилник от 28 дни до 120 дни. Как един човек изследва възможностите на тази техника за готвене, за да създаде най-добрата телешка пържола, разказва Евън Бурк.
Мирко Байтлер, живеещият в Дубай германец, е по-известен като „майсторът на сухите мезета“.
С над 12-годишен опит в 5-звездни места за настаняване, той наскоро отвори в Дубай „първия в света бутик за сухо отлежало месо“. Освен че продават първокласни парчета, на клиентите се предлагат насоки как да изберат най -доброто за своята палитра и съвети как най -добре да го приготвят.
Някои от най-популярните предложения в бутика включват Томахаук, Портърхаус стек и Т-бон стек. Предлагат се и алтернативни опции като агнешко, патица, елени и камилски узи.
Процесът на сухото сушене
Мускулите в месото съдържат приблизително 70% вода. Отстранявайки тази влага, месото става по-нежно, а вкусът е по-концентриран. За този процес се използват специализирани хладилници. „Сухото сушене“ предлага гама от персонализирани хладилници, които могат да бъдат закупени и могат да струват над 6000 евро.
Тези хладилници поддържат температурата на месото между +1,5°C и +2°C, което е идеално за отстраняване на влагата. Освен това, за да се подобри процеса на стареене, климатът на хладилника се контролира чрез поддържане на постоянна влажност в него.
След 14 дни процесът ще премахне влагата и ще месото омекне. След това са необходими още 14 дни, за да се развият сложни аромати.
Изсушаване месото в домашни условия
Ако искате да се откажете от услугите на месар или цената на специализиран хладилник за сухо изсушаване ви се струва прекалено висока, ето няколко съвета за сухо изсушаване у дома.
Изборът на месо е от съществено значение, тъй като размерът и теглото на месото ще намалеят по време на процеса. Ето защо се предпочита голямо парче говеждо месо с мазен външен вид. Мастният слой ще намали загубата на месо при подрязване в края на процеса.
Една от причините сухото изсушаване у дома да се счита за скъпо е, че силно се препоръчва да имате отделен хладилник. Необходим е специален хладилник, тъй като миризмата на месото може да бъде доста силна по време на процеса, оставяйки други продукти в хладилника да ухаят и да имат неприятен вкус. Също така е по-вероятно температурата и влажността да са постоянни в отделен хладилник.
Поставете малък вентилатор в хладилника, за да поддържате въздушния поток. След това поставете решетка върху тава. Тавата трябва да събира всички капки. Уверете се, че дъното на рафта е повдигнато, така че да е възможен въздушен поток от всички страни на говеждото месо. Всяка част от месото, която не се обдухва, ще изгние. След това сложете парчето месо на решетката и оставете процеса на сухото изсушаване да започне.
След 28 дни извадете парчето от хладилника и отрежете нежелания външен слой месо и мазнини, изложени на въздуха. След това най-накрая сгответе домашно сухо изсушената си пържола и ѝ се насладете. Подобно на сиренето, колкото по-дълго изсушавате месото, толкова по-уникален ще бъде вкусът му.
Още по темата:
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.02 | ▼0.31% |
USDJPY | 157.44 | ▼0.30% |
GBPUSD | 1.22 | ▼0.30% |
USDCHF | 0.92 | ▲0.25% |
USDCAD | 1.44 | ▲0.01% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 42 261.20 | ▲0.22% |
S&P 500 | 5 828.62 | ▼0.53% |
Nasdaq 100 | 20 770.90 | ▼1.08% |
DAX 30 | 20 261.90 | ▼0.61% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 91 554.90 | ▼3.12% |
Ethereum | 3 014.41 | ▼7.71% |
Ripple | 2.46 | ▼1.94% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 77.50 | ▲0.58% |
Петрол - брент | 81.32 | ▲2.08% |
Злато | 2 661.74 | ▼1.09% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 540.88 | ▲1.87% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 107.34 | 0.00% |
Germany Bund 10 Year | 130.87 | ▼0.01% |
UK Long Gilt Future | 89.32 | ▼0.26% |