Снимка: iStock
Ресторантите се развиват, тъй като по -високите разходи и недостигът на работна ръка трансформират индустрията. Храненето на места от висок клас вероятно ще поскъпне, тъй като бизнесът повишава заплатите, за да привлече работници.
На по-непринудените места роботите ще вършат черната работа, повишавайки производителността на човешките работници.
Учебникът, който е работил за ресторантите преди пандемията, не го прави днес.
Собствениците се сблъскаха с множество проблеми, тъй като те отвориха отново след повече от година ограничен бизнес. Недостигът на свободни работници възпрепятства усилията за повторно наемане, а скокът на цените на храните намалява печалбите. Повторното отваряне предизвика вълна от търсене през пролетта, но повечето ресторанти не бяха оборудвани да обслужват бума.
Решенията се появяват, но те вероятно ще оставят индустрията за постоянно променена. Помислете за по-малко сервитьори, повече роботи; по -малко предястия от 10 долара, повече от 15 долара. Разликата между луксозните заведения за хранене и по-непринудените заведения ще стане по-голяма от преди, но като цяло толкова необходимата промяна трябва да дойде в пространството.
Собствениците на ресторанти отдавна разчитат на работниците, изтласкани до техните граници. Ниските заплати и евтините съставки са били необходими, за да се конкурират в целия сектор, но ресторантите от висок клас също извиняват злоупотребата, „колкото е необходимо, за да създадат превъзходно изживяване за хранене“, пише Питър Хофман, оператор на ресторанти Savoy и Back Forty в Ню Йорк последното есе на New York Times.
Излизането в болнични се разглежда като признак на слабост, докато словесното насилие се счита за критично за поддържането на точността на кухните.
Сега собствениците са изправени пред последиците от такова отношение. Работещите в ресторантите напуснаха индустрията с рекордни темпове през пролетта и собствениците се мъчеха да ги наемат отново. С рекордно високите работни места не е изненада, че служителите на ресторантите преосмислят как работят, каза Хофман.
Местата за бързо хранене също имат трудности при наемането, а силната конкуренция прави увеличаването на заплатите по-малко осъществимо. По -силната инфлация на съставките също оказва натиск върху маржовете на печалба.
Изглежда, че някои фирми подло подхождат към въпроса. Няколко клиенти на Chipotle се обърнаха към социалните медии през юни, за да се оплачат от по-малки бурита от обикновено. Веригата вече обяви, че ще повиши цените на менюто, но размерите на артикулите предполагат класически случай на свиване или продажба на по-малки количества за същата цена.
Други се обръщат към по-трайни решения. Автоматизацията на ресторантите се увеличава и носи осезаеми ползи както за собствениците, персонала, така и за клиентите.
Вземете Флипи, робот за готвене на пържени картофи, работещ в Бял замък в Индиана. Машината работи 23 часа на ден, върши работата си с минимален риск от разливи и наранявания на работното място и помага на другите работници да бъдат по -продуктивни.
Понастоящем McDonald's тества софтуер за изкуствен интелект за поръчки през устройството. Dave & Buster's разширява своята система за безконтактни поръчки. Cracker Barrel вече позволява на клиентите да плащат за храна с приложение. Starbucks въвежда автоматизирана система за поръчки в 1500 магазина, обяви в неотдавнашно покана за печалба.
Почти всеки американец иска да избягва „черните“ работни места за бързо хранене, каза за Insider Стивън Клайн, главен изпълнителен директор на компанията за роботика Hyphen. Наскоро фирмата внедри автоматизация, която може да направи 350 хранения за един час, като замени цял екип от персонал на makeline. Системата се грижи за уморяващата работа, отдавна насочена към работниците с минимална работна заплата, и позволява на хората да търсят по-печеливша работа, каза Клайн пред Insider.
„Това освобождава повтарящите се задачи, точно както направихте с банкоматите в банковите клонове или пътеката за напускане на хранителни стоки в местния Safeway“, добави той.
Автоматизацията също решава проблема с последователността, с който клиентите на Chipotle се сблъскаха това лято. Роботите могат да бъдат програмирани да правят всяко хранене или напитка точно както е планирано. Тази ефективност спестява пари за собствениците, стрес за работниците и досада за клиентите, каза Клайн.
„Единственото нещо, което баристите и готвачите имат общо, е, че искат всичко перфектно“, каза той. "Те искат рецептата да бъде последвана ред по ред до грам ... независимо дали става дума за еспресо или за друго хранене."
Още по темата:
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.04 | ▼0.06% |
USDJPY | 157.12 | ▼0.01% |
GBPUSD | 1.25 | ▲0.15% |
USDCHF | 0.90 | ▲0.21% |
USDCAD | 1.44 | ▼0.06% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 43 630.70 | ▲0.80% |
S&P 500 | 6 098.88 | ▲1.05% |
Nasdaq 100 | 22 045.30 | ▲1.43% |
DAX 30 | 20 077.30 | ▲0.14% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 97 675.10 | ▼0.98% |
Ethereum | 3 457.83 | ▼0.95% |
Ripple | 2.29 | ▼1.24% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 70.18 | ▲1.14% |
Петрол - брент | 73.22 | ▲0.84% |
Злато | 2 617.22 | ▲0.09% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 535.25 | ▼1.04% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 108.52 | ▼0.03% |
Germany Bund 10 Year | 133.68 | ▼0.27% |
UK Long Gilt Future | 92.12 | ▼0.40% |