Снимка: ресторант Sublimotion
Докато ястията, отбелязани със звезда „Мишлен“, могат да струват само 1.50 долара на чиния, повечето ресторанти, които са получили престижната награда, вземат много повече, отбелязва CNBC Travel.
Много от тях струват между 300 и 400 долара на хранене, но някои предлагат още по-високи цени.
За да открие най-скъпите ресторанти, отбелязани със звезда „Мишлен“, кулинарният сайт на Chef's Pencil изследва менюто за дегустация на вечеря в повече от 450 ресторанта по целия свят, според уебсайта си.
Топ 10
Според Chef's Pencil, 10-те най-скъпи ресторанта*, които са получили звезда „Мишлен“ или са ръководени от готвач, който има такава, са:
*Посочената цена е на човек, обикновено без напитки и такса за обслужване.
Япония е единствената страна, която се появява повече от веднъж в този списък, а ресторантите, разположени в Киото и Токио, доминират на половината от 10 места. Заслужава да се отбележи обаче, че токийският ресторант Joel Robuchon, класиран на 6-то място в списъка, сервира френска кухня.
Единственият ресторант в Съединените щати, който влезе в топ 10, Masa, също е японски ресторант.
Япония е домакин на най-големия брой ресторанти „Мишлен“ на глава от населението в света, а Токио има повече ресторанти, маркирани със звезда „Мишлен“, отколкото всеки друг град, според данните на Chef's Pencil.
Защо японските ресторанти могат да бъдат толкова скъпи?
Има причини, поради които много японски ресторанти са скъпи, каза главният готвач Масахару Моримото, известен на милиони като звездата на телевизионните готварски предавания Iron Chef и Iron Chef of America.
„Японските ресторанти доставят сезонна риба от цял свят, което увеличава цената на съставките“, каза той. „Съществуват и разходи за правилното доставяне и съхранение на тези съставки, като се има предвид, че пресните морски дарове имат кратък срок на годност“.
Снимка: Главният готвач Масахару Моримото има 15 ресторанта по целия свят, от Токио до Ню Йорк | Източник: Getty Images
Моримото каза, че „уменията, които главният готвач притежава – прецизността и артистичността при приготвянето и сервирането на ястията“ са други фактори.
Японските ресторанти могат да бъдат доста малки, а посетителите получават лично внимание от главния готвач.
„Ресторантите с ограничен брой места за сядане обикновено се опитват да осигурят на своите гости интимно и запомнящо се кулинарно преживяване“, каза Моримото. „Много известни суши ресторанти имат максимум осем места за сядане – без сервитьори или допълнителен персонал“.
Снимка: Главен готвач приготвя суши в ресторант в Токио, Япония | Източник: Getty Images
Много ястия в престижни японски ресторанти се сервират в стил „омакасе“, където самите готвачи избират какво да сервират. Това позволява на майсторите готвачи да приготвят „приключение, различно от всяко друго“ за „незабравимо изживяване с много ястия, което включва най-прясната риба и различни други специални съставки, които са запазени за това наистина уникално ястие“, каза Моримото.
Най-скъпите ястия в страната
Въпреки доминирането в списъка на най-скъпите ресторанти, Япония може би не е най-скъпата страна като цяло за хора, които търсят топ изживяване със звезда „Мишлен“.
Отделен анализ на Chef’s Pencil, публикуван през септември, анализира цените на най-скъпите дегустационни менюта в ресторанти с две и три звезди „Мислен“.
Япония беше четвърта в този списък.
Дания е най-скъпата страна, където можете да се храните в най-добрия ресторант, маркиран със звезда „Мишлен“, с дегустационно меню за средно 404 долара на човек. Дегустационно меню в ресторантите в Сингапур струва средно 364 долара, а в Швеция 327 долара.
Според доклада средната цена на обяд в два или три ресторанта, маркирани със звезди „Мишлен“, в Япония е 322 долара.
Храна за 1740 долара?
Докато японските ресторанти често са прости, най-скъпият ресторант в списъка с ресторанти на Chef’s Pencil е обратното.
Разположен на испанския остров Ибиса, Sublimotion е първото в света „гастрономическо представяне“, каза основателят Едуардо Гонзалес.
Снимка: Част от 20-степенно меню в ресторант Sublimotion на Ибиса | Източник: Sublimotion
Най-скъпото му дегустационно меню струва долара 1740 на човек за вечеря с 20 ястия. Ресторантът, предназначен за 12 души едновременно, използва виртуална реалност и специални ефекти, за да добави светлинни и звукови елементи към храната, каза той.
В допълнение към готвачите, екип от инженери, илюзионисти, сценаристи и композитори са работили заедно „повече от 10 години с цел максимално удоволствие от седенето на масата“, допълни Гонзалес.
Ресторантът, открит през 2014 г., се ръководи от отличения със звезда „Мишлен“ майстор готвач Пако Ронсеро, въпреки че на самото заведение все още му предстои да получи своята звезда.
Още по темата:
Филипинската кухня не е толкова добре позната, колкото други азиатски ястия, но това се променя
Посетете тази елегантна страна, за да усетите вкуса на добрия живот
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.08 | ▼0.09% |
USDJPY | 152.37 | ▼0.51% |
GBPUSD | 1.30 | ▼0.11% |
USDCHF | 0.87 | ▼0.09% |
USDCAD | 1.39 | ▲0.12% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 43 917.70 | ▼0.07% |
S&P 500 | 6 008.88 | ▲0.03% |
Nasdaq 100 | 21 240.10 | ▲0.07% |
DAX 30 | 19 391.10 | ▼0.61% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 76 077.50 | ▲0.22% |
Ethereum | 2 912.60 | ▲0.56% |
Ripple | 0.55 | ▼0.90% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 70.98 | ▼1.17% |
Петрол - брент | 74.74 | ▼1.09% |
Злато | 2 689.96 | ▼0.62% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 569.25 | ▼0.29% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 110.50 | ▲0.28% |
Germany Bund 10 Year | 131.89 | ▲0.31% |
UK Long Gilt Future | 94.10 | ▲0.42% |