Снимка: iStock
Когато Колин и Дженоа Матес напуснаха родния си щат Юта, за да тръгнат на световно турне през 2019 г., те се оказаха привлечени от кулинарните сцени на места като Франция и Италия.
„Наистина ни хареса особено храната във всички тези различни страни… и колко местни и специализирани бяха в различните региони… Това всъщност не е нещо, което получаваме толкова много в САЩ, откъдето сме, където е по- на шведска маса от кухни от цял свят“, каза Колин Матес пред CNBC чрез видеообаждане.
Миналата година двойката създаде туристическа компания, наречена Stay Awhile, която организира пътувания, „предназначени за храна“, според уебсайта на компанията.
Първата дестинация на Stay Awhile беше Болоня, Италия, където гостите участваха в едномесечно пътуване за дегустация на храна и дистанционна работа, опитвайки местната наденица мортадела, дегустирайки бадеми и шам фъстък гранитас (вид сорбе) и ядейки автентични tagliatelle al ragu, паста, поднесена с традиционен сос от телешко и свинско.
Печива в Париж
Следващото за Stay Awhile е 10-дневно пътуване е до Париж за приготвяне на френски сладкиши през юни 2023 г., където гостите ще се научат да правят десерти и печива, вариращи от gateau opera, гъба на пластове с кафе и шоколадов пълнеж, до класическия кроасан, което включва доста сложен процес.
Въпреки че boulangeries (пекарни) и patisseries (сладкарници) изглежда са на всеки ъгъл в Париж, може да е трудно да се намерят автентични рецепти за печене на сладкиши у дома, каза Матес, който също е любител пекар. „Имам чувството, че толкова много от тях са коригирани и може би опростени и... не чувствам, че получавам истинска рецепта за френски еклер, например“, каза той пред CNBC.
За да се уверят, че гостите готвят автентично, Stay Awhile нае сладкар – Дженифър Погмор, която се е обучавала в престижното готварско училище Le Cordon Bleu в Париж. Погмор ще обучава участниците от апартамент с голяма кухня в 11-ти район на града, квартал, известен със своите ресторанти, барове и опера.
Наред с обучението за приготвяне на френски класически ястия, маршрутът включва еднодневна дегустация на вино в района на Шампан, както и обиколка с екскурзовод на парижкия квартал Le Marais, за да опитат деликатеси като сирене, сушено месо и шоколадови бонбони.
Има и достатъчно време за хората да разгледат града. Матес препоръчва да посетите Brasserie Bellanger за традиционни френски основни ястия и семейна пекарна Poilane за „може би най-добрия кроасан в цял Париж“.
Обиколката за печене на Stay Awhile в Париж започва от 5400 долара на човек, с изключение на полетите. Двойката има планове за курс по италианска кухня във вила в Тоскана и гурме гастрономическо изживяване в Страна на баските, известна със своите малки хапки – пинчо.
„Основната цел е хората да... имат тези задълбочени преживявания с храната и кухнята, и по-специално с местната и регионална кухня“, каза Матес пред CNBC.
Кулинарна обиколка на Сан Себастиан
Пинчо е основна храна в Сан Себастиан, едно от най-популярните места за кулинари в страната на баските в Испания. Градът е връхната точка на Северна Испания за луксозния туроператор SmoothRed. Той организира екскурзии с вино и храна по поръчка до района, като директорът по продажбите Адам Стебингс препоръчва да летите до Билбао и след това да опитате кухнята на Сан Себастиан и лозята на Риоха.
„Триъгълникът Билбао-Сан Себастиан с Риоха е много популярен. Това не е просто винен тур... това е гурме бягство“, каза Стебингс пред CNBC по телефона.
Четиридневно пътуване може да включва две нощувки в хотел Marques de Riscal, луксозен СПА-хотел в Риоха, с осемстепенно хранене в ресторант със звезда „Мишлен“, последвано от нощувка в петзвездния хотел Maria Cristina в Сан Себастиан и вечеря в стекхаус Casa Julian de Tolosa. Цените започват от 2289 паунда (2650 долара) на човек, включително трансфери, но не и полети.
За пинчо Стебингс препоръча Borda Berri и MendaurBerria, и двата са малки барове в стария град на Сан Себастиан. За обяд той предложи рибен ресторант Elkano, на около половин час път с кола западно от Сан Себастиан. Резервациите са от съществено значение, тъй като той беше обявен за един от 50-те най-добри ресторанта в света през 2021 г., каза Стебингс.
Интересът към пътуванията, фокусирани върху храната, нараства, добави Стибингс. Продажбите са се увеличили с 60% на годишна база спрямо 2019 г., въпреки че част от това увеличение се дължи на резервации, забавени от 2020 г., каза той. Френските региони Бургундия и Шампан са особено популярни, допълни още той.
Гостите остават по-дълго и добавят повече екскурзии, разказа Стебингс. По време на обиколка на френския регион Лангедок-Русийон, пътниците могат да предприемат разходка с лодка до ферма за стриди край бреговете на Монпелие. Ако са в Тоскана, може да добавят обиколка с електронен велосипед на едно или две лозя.
Дегустация на вино в Тоскана
Тоскана е добре известна с градове като Флоренция и Сиена, които са близо до Borgo San Vincenzo, нов луксозен бутиков хотел, кръстен на покровителя на винопроизводството.
Хотелът насърчава пътниците да излязат от утъпкания път и да изживеят региона по по-автентичен начин, чрез дегустации на зехтин от малки производители до демонстрация на производство на сирене в близката ферма.
Ловът на трюфели близо до историческия град Монталчино и класът по готварство в замък от 13-ти век с местни готвачи са популярни, според представител на хотела, докато обиколката с електронно колело за дегустация на Vino Nobile di Montepulciano, местно вино, също е била хит сред гостите тази година.
Тази есен Borgo San Vincenzo ще стартира вечери на винопроизводители, като различни производители ще осигурят частни дегустации. Една от вечерите ще включва ястия, създадени от главния готвач на хотела Джулио Ломбардели, които ще бъдат съчетани с вино, произведено от брат му Амадео Ломбардели от близкото лозе Икарио.
Комбинациите могат да включват лазаня от тиква, праз и бадеми с Icario Trebbiano 2021, бяло вино или пикантни скариди с гъби пиопини, съчетани с Icario Nysa Rose 2021.
Готвене в Котсуолдс
Местните продукти са в основата на готварското училище в Дейлсфорд, органична ферма и луксозно имение в Котсуолдс, живописен регион, известен със своята хълмиста природа и села с каменни сгради с цвят на мед.
Полудневните и целодневните курсове в училището – които варират от занаятчийско производство на хляб до месарска работилница – предоставят начин на гостите да научат за региона чрез неговата продукция.
Участниците могат също да спят във фермата в една от нейните къщички, преустроена от оригиналната ферма от 19-ти век, или могат да останат в близкия Кингъм, село, където Дейлсфорд притежава вили, както и The Wild Rabbit, пъб с места за настаняване.
Дейлсфорд разполага и със земеделски магазин, център за градина и антики, магазин за вино и ресторанти, както и СПА-център и набор от органични продукти за грижа за кожата.
Но въпреки разрастването си през последните 20 години, Дейлсфорд остава органична ферма „в сърцето си“, според готвача Джеймс Девъншър, който ръководи училището за готвене.
Той „или развъжда, или отглежда огромно количество разнообразни съставки“, каза той пред CNBC по телефона. Пътуващите могат да намерят двойно сирене Глостър, произведено в неговата мандра, или картонена кутия с домати, отглеждани в градината.
„Ние използваме колкото е възможно повече от градината през цялата година“, каза Девъншър, добавяйки, че иначе градината не е отворена за обществеността.
Хората избират продукти за занятията си от градината, като напоследък рецептите включват говеждо филе с картофи, каперси и рукола и бхаджи от лук с овъглен карфиол.
Уроците се провеждат в каменна плевня с висок таван, а някои от най-популярните работилници включват правене на канапе, сезонен курс за вечеря и лятно барбекю и урок за разпалване на огнище.
Докато магазините и ресторантите в Дейлсфорд могат да бъдат шумни, готварското училище е по-тихо, каза Девъншър.
„Това е като малък оазис“, каза той.
Още по темата:
Пищните фирмени банкети ли са отговорът на голямото напускане?
Андалусия премахва данъка върху богатството, за да привлече богати експати
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.05 | ▲0.05% |
USDJPY | 154.30 | ▲0.11% |
GBPUSD | 1.26 | ▼0.31% |
USDCHF | 0.89 | ▼0.37% |
USDCAD | 1.40 | ▲0.44% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 44 685.70 | ▲0.20% |
S&P 500 | 5 993.54 | ▼0.26% |
Nasdaq 100 | 20 840.20 | ▼0.47% |
DAX 30 | 19 418.80 | ▲0.09% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 95 204.00 | ▼2.91% |
Ethereum | 3 452.84 | ▲2.59% |
Ripple | 1.45 | ▲1.34% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 69.04 | ▼3.17% |
Петрол - брент | 72.54 | ▼2.71% |
Злато | 2 628.66 | ▼3.36% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 531.50 | ▼2.35% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 110.32 | ▲0.25% |
Germany Bund 10 Year | 135.03 | ▲0.35% |
UK Long Gilt Future | 94.98 | ▲0.49% |