Снимка: iStock
Пътуващите, които търсят храна с три звезди „Мишлен“ в Андалусия, неизбежно ще попаднат в Aponiente.
Това е единственият ресторант в региона с отличие.
Ресторантът, разположен в сърцето на природния парк Bahia de Cadiz, се ръководи от главния готвач Анхел Леон.
За разлика от повечето ресторанти със звезда „Мишлен“, където сезоните определят менюто, музите на Леон са изхвърлени морски дарове, като рибни очни ябълки, и невиждани досега реколти от океанското дъно, като морска трева и морски ориз, разказва CNBC Travel.
Въпреки всички кулинарни признания, които Леон е спечелил, пътуванията му извън Андалусия са изненадващо малко и далеч между тях.
Той познава региона - и когато го попитат къде да ядат в Южна Испания, той предлага следните препоръки.
Ронда: Bardal
Ресторант с две звезди Мишлен в град Ронда, Bardal, е собственост и се управлява от каталунския роден Бенито Гомес.
Гомес е роден на родители от Андалусия, които управляват ресторант в Барселона. Той черпи от андалуската и каталунската кухня, за да сервира това, което Леон описва като „региона на Ронда в чиния“. Любимите включват червен скобар на скара с лайка и масло от лайка, както и козе, приготвено във водорасли със сок от водорасли и страни на плешката, мозъка и бъбреците на животното.
Хаен: Baga
Главният готвач Педро Санчес отвори Baga през 2017 г., след като изряза зъбите си в Casa Antonio, Chateau de Bagnols и ресторант Martin Berasategui.
Само с 16 места, единственият ресторант със звезда Мишлен може да е малък, но успява да съчетае минималистичните съставки с иновативност.
Акцентите в менюто са escabeche от яребица (яребица, маринована в оцет и натоварена с билки и подправки), quisquilla de Motril (скариди от град Motril, сервирани в гъбен бульон) и ръждясала круша и кожа от пушена змиорка.
Фуенхирола: Los Marinos Jose
Los Marinos Jose във Фуенхирола, град в Коста дел Сол, е това, което Леон описва като „храм на морските дарове“.
Хосе Санчес и семейството му управляват този грандиозен ресторант повече от 30 години. В допълнение към ресторанта те притежават лодка, която използват ежедневно за риболов. Морските дарове отиват директно от лодката в кухнята, за да се гарантира, че са свежи.
Болония: Restaurante Las Rejas
Разположен на плажа Болония в Кардиз, Las Rejas е „chiringuito“ (или плажно заведение), което предлага традиционни ястия в уникална обстановка.
Карлос и братята му карат гостите да се чувстват като у дома си с комфортна храна като омлет със скариди, риба тон в мас с печени чушки, варени бели скариди и крокети от калмари. Борикетът, риба от Атлантическия океан, е акцент в менюто.
Аркос де ла Фронтера: Horno Artesa
Horno Artesa е пекарна в град Аркос де ла Фронтера, вход към „Пътя на белите села“, който се вие от провинциите Кадис до Малага.
Това е единствената пекарна в провинцията, включена в „La Ruta del Buen Pan“, годишна селекция от сто занаятчийски пекарни в Испания. Управляван от Paco Ruiz Salguero, препеченият малцов хляб на пекарната е легендарен, както и неговите сладкиши и специални хлябове със султани и орехи.
Херес: Bar Maty
Според Леон, Bar Maty е може би „най-добрият бар в света“, където можете да ядете пържена риба, измита с бира или вино.
Това е малко заведение само с един бар и няколко високи маси отвън. Менюто включва салата от скариди, пържени choquitos (бебе калмари) и boqueroncitos (аншоа), фрегата тон и скумрия на скара, но звездата е пържената риба, която се приготвя от Антонио Гонзалес. Той управлява мястото, но все пак намира време за разговори и шеги с клиентите.
Ел Пуерто де Санта Мариа: Churros Charo
Отворен всеки ден от 8 сутринта до обяд, Churros Charo е пазарен щанд в град Ел Пуерто де Санта Мариа, който се управлява от 80-годишния Чаро Салгуеро Венегас (известен също като бабата на Churros). Тя започва да прави чуро, когато е на 13, продължавайки традицията, започната от нейния дядо.
Щандът сервира churros finos (тънки churros) и churros gordos (тлъсти churros), които могат да се консумират с кафе или шоколад в някой от близките барове.
La Taberna del Chef del Mar
Разположен на оригиналното място, където Леон основа Aponiente, La Taberna del Chef del Mar е неформална таверна в El Puerto de Santa Maria с гостоприемно обслужване от самия Леон.
La Taberna del Chef del Mar предлага „лесна храна с морска душа“, според уебсайта му.
Кухнята е фънки и се грижи както за местните жители, така и за туристите с подписите на Aponiente като сардини на скара с патладжан, морски колбаси и ризото от планктон.
Още по темата:
Босовете на европейския туризъм „споделят това, което обичат“ за своите страни
Тези европейски градове ще ви платят до 80 000 евро, за да се преместите там
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.04 | ▼0.45% |
USDJPY | 154.77 | ▲0.43% |
GBPUSD | 1.25 | ▼0.40% |
USDCHF | 0.89 | ▲0.86% |
USDCAD | 1.40 | ▼0.02% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 44 407.80 | ▲1.01% |
S&P 500 | 5 989.70 | ▲0.43% |
Nasdaq 100 | 20 854.60 | ▲0.38% |
DAX 30 | 19 402.50 | ▲0.89% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 97 435.80 | ▼0.35% |
Ethereum | 3 330.83 | ▼1.97% |
Ripple | 1.38 | ▼6.23% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 71.16 | ▲1.50% |
Петрол - брент | 74.56 | ▲0.95% |
Злато | 2 716.15 | ▲1.78% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 544.50 | ▼0.70% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 109.66 | ▲0.11% |
Germany Bund 10 Year | 134.56 | ▲0.59% |
UK Long Gilt Future | 94.52 | ▲0.45% |