Снимка: Личен архив
През февруари 2023 г. месечната инфлация, измерена с индекса на потребителските цени (ИПЦ), е 0.8% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за февруари 2023 г. спрямо февруари 2022 г. е 16.0%, показват данни на НСИ.
Инфлацията от началото на годината (февруари 2023 г. спрямо декември 2022 г.) е 2.1%, а средногодишната инфлация за периода март 2022 - февруари 2023 г. спрямо периода март 2021 - февруари 2022 г. е 16.4%.
През февруари 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в следните потребителски групи са се увеличили, както следва:
- хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 2.4%;
- съобщения - увеличение с 1.9%;
- ресторанти и хотели - увеличение с 1.1%;
- развлечения и култура - увеличение с 1.1%;
- здравеопазване - увеличение с 1.0%;
- алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.6%;
- разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.4%;
- образование - увеличение с 0.2%.
През февруари 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в следните потребителски групи са се понижили, както следва:
- жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 1.2%;
- облекло и обувки - намаление с 1.2%;
- транспорт - намаление с 0.4%;
- жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - намаление с 0.2%.
През февруари 2023 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: краставици - с 32.7%, пипер - със 17.7%, зрял лук - с 13.2%, листни зеленчуци - с 11.9%, домати - с 9.3%, пресни зеленчукови подправки - с 8.6%, зелен лук и праз - с 5.7%, кафе - с 5.5%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 5.2%, какао - с 4.4%, минерална вода - с 4.3%, картофи - с 3.9%, бира - с 3.5%, зеле - с 3.5%, маслини - с 3.3%, шоколад и шоколадови изделия - с 3.1%, маргарин - с 2.8%, кисели млека - с 2.9%, риба - с 2.7%, цитрусови и южни плодове - с 2.4%, оцет - с 2.3%, плодови сокове - с 2.1%, пълномаслено прясно мляко - с 1.7%, месо от едър рогат добитък - с 1.6%, вина - с 1.6%, мляно месо (кайма) - с 1.5%, нискомаслено прясно мляко - с 1.0%, месо от домашни птици - с 1.0%, захар - с 1.0%, зрял боб - с 0.9%, свинско месо - с 0.9%, ябълки - с 0.7%, ракии - с 0.7%, яйца - с 0.5%, зрял чесън - с 0.4%, ориз - с 0.3%, сол - с 0.3%, трайни колбаси - с 0.3%, малотрайни колбаси - с 0.2%, кашкавал - с 0.2%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.851760 |
GBP | 2.345680 |
CHF | 2.093590 |