Снимка: Личен архив
През май 2023 г. месечната инфлация в България е -0.1% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за май 2023 г. спрямо май 2022 г. е 10.1%, показват данни на НСИ.
Инфлацията от началото на годината (май 2023 г. спрямо декември 2022 г.) е 2.8%, а средногодишната инфлация за периода юни 2022 - май 2023 г. спрямо периода юни 2021 - май 2022 г. е 15.8%.
През май 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в следните потребителски групи са се понижили, както следва:
- развлечения и култура - намаление с 3.4%;
- транспорт - намаление с 2.5%;
- жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.4%;
- съобщения - намаление с 0.3%.
През май 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в следните потребителски групи са се увеличили, както следва:
- алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 1.1%;
- облекло и обувки - увеличение с 1.0%;
- разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.5%;
- здравеопазване - увеличение с 0.5%;
- хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.5%;
- образование - увеличение с 0.4%;
- ресторанти и хотели - увеличение с 0.3%;
- жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - увеличение с 0.1%.
През май 2023 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: пипер - с 18.5%, краставици - с 16.8%, домати - с 12.7%, яйца - с 5.5%, маргарин - с 3.5%, олио - с 2.4%, нискомаслено прясно мляко - с 2.0%, пресни зеленчукови подправки - с 1.5%, пълномаслено прясно мляко - с 1.3%, кашкавал - с 1.3%, кисели млека - с 1.2%, зърнени закуски - с 1.0%, зрял чесън - с 0.8%, извара - с 0.6%, ракии - с 0.6%, агнешко месо - с 0.5%, месо от домашни птици - с 0.4%, бял хляб - с 0.3%, маслини - с 0.3%, захар - с 0.3%, сладолед - с 0.2%, типов и ръжен хляб - с 0.1%, и други.
През май 2023 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 11.1%, ябълки - с 5.9%, цитрусови и южни плодове - с 5.5%, зеле - с 4.7%, малотрайни колбаси - с 4.4%, трайни колбаси - с 4.0%, бира - с 3.5%, свинско месо - с 3.1%, мляно месо (кайма) - с 2.6%, зрял лук - с 2.1%, гъби - с 1.9%, ориз - с 1.6%, брашно - с 1.6%, зрял боб - с 1.6%, шоколад - с 1.6%, сол - с 1.3%, плодови сокове - с 1.3%, млечни масла - с 1.2%, оцет - с 1.2%, сирене - с 1.1%, леща - с 1.1%, минерална вода - с 0.8%, хляб „Добруджа“ - с 0.7%, месо от едър рогат добитък - с 0.7%, вина - с 0.7%, риба - с 0.6%, чай - с 0.4%, листни зеленчуци - с 0.3%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.882420 |
GBP | 2.357420 |
CHF | 2.103720 |