Снимка: Личен архив
През юли 2023 г. месечната инфлация в България е 0.9% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за юли 2023 г. спрямо юли 2022 г. е 8.5%, показват данни на НСИ.
Инфлацията от началото на годината (юли 2023 г. спрямо декември 2022 г.) е 3.3%, а средногодишната инфлация за периода август 2022 - юли 2023 г. спрямо периода август 2021 - юли 2022 г. е 14.3%.
През юли 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:
- развлечения и култура - увеличение със 7.5%;
- ресторанти и хотели - увеличение с 2.9%;
- жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 1.8%;
- здравеопазване - увеличение с 0.7%;
- жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - увеличение с 0.5%;
- транспорт - увеличение с 0.5%;
- съобщения - увеличение с 0.4%;
- образование - увеличение с 0.2%;
- алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.2%;
- хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.1%.
През юли 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се понижили в следните потребителски групи:
- облекло и обувки - намаление с 1.4%;
- разнообразни стоки и услуги - намаление с 0.1%.
През юли 2023 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: цитрусови и южни плодове - с 5.1%, маргарин - с 4.8%, пипер - с 4.5%, зрял чесън - с 3.8%, малотрайни колбаси - с 2.7%, трайни колбаси - с 2.1%, ябълки - с 2.1%, маслини - с 1.8%, свинско месо - с 1.6%, макаронени изделия - с 1.5%, домати - с 1.4%, месо от домашни птици - с 1.2%, хляб - с 0.9%, мляно месо (кайма) - с 0.9%, пресни зеленчукови подправки - с 0.9%, кашкавал - с 0.8%, минерална вода - с 0.7%, ориз - с 0.5%, сирене - с 0.5%, плодови сокове - с 0.5%, брашно - с 0.4%, гъби - с 0.4%, кафе - с 0.4%, вина - с 0.4%, ракии - с 0.3%, оцет - с 0.2%, и други.
През юли 2023 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжан) - с 22.7%, зрял лук - с 12.9%, картофи - с 12.3%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 8.6%, праскови и кайсии - с 5.4%, зеле - с 4.4%, олио - с 4.0%, извара - с 2.8%, леща - с 2.0%, бира - с 1.8%, зрял боб - с 1.6%, месо от едър рогат добитък - с 1.5%, пълномаслено прясно мляко - с 1.3%, сладолед - с 1.3%, нискомаслено прясно мляко - с 0.8%, яйца - с 0.7%, захар - с 0.7%, кисели млека - с 0.5%, газирани напитки - с 0.5%, риба - с 0.4%, краставици - с 0.3%, шоколад - с 0.3%, млечни масла - с 0.2%, сол - с 0.2%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.848090 |
GBP | 2.343570 |
CHF | 2.083110 |