Снимка: Личен архив
През август 2023 г. месечната инфлация е 0.4% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за август 2023 г. спрямо август 2022 г. е 7.7%, показват данни на НСИ.
Инфлацията от началото на годината (август 2023 г. спрямо декември 2022 г.) е 3.7%, а средногодишната инфлация за периода септември 2022 - август 2023 г. спрямо периода септември 2021 - август 2022 г. е 13.4%.
През август 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:
- транспорт - увеличение с 4.6%;
- здравеопазване - увеличение с 0.6%;
- ресторанти и хотели - увеличение с 0.6%;
- разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.4%;
- алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.3%;
- жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - увеличение с 0.2%;
- хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.2%;
- развлечения и култура - увеличение с 0.2%;
- образование - увеличение с 0.1%.
През август 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се понижили в следните потребителски групи:
- облекло и обувки - намаление с 2.3%;
- съобщения - намаление с 0.6%;
- жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.3%.
През август 2023 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: краставици - с 15.0%, зеле - с 13.7%, пипер - с 4.7%, мляно месо (кайма) - с 2.9%, кафе - с 2.5%, прясна и охладена риба - с 2.4%, листни зеленчуци - с 2.3%, млечни масла - с 2.0%, зрял чесън - с 2.0%, леща - с 2.0%, ябълки - с 1.7%, зрял боб - с 1.5%, кисели млека - с 1.3%, газирани напитки - с 1.2%, цитрусови и южни плодове - с 1.0%, други пресни зеленчуци (зелен фасул, тиквички и патладжан) - с 1.0%, свинско месо - с 0.6%, сол - с 0.6%, месо от домашни птици - с 0.4%, нискомаслено прясно мляко - с 0.4%, извара - с 0.4%, и други.
През август 2023 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: дини и пъпеши - с 20.0%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - със 7.5%, картофи - с 4.1%, зрял лук - с 3.8%, домати - с 2.7%, сладолед - с 1.8%, сирене - с 1.6%, маргарин - с 1.4%, гъби - с 1.4%, шоколад - с 1.1%, кашкавал - с 0.9%, пресни зеленчукови подправки - с 0.7%, оцет - с 0.5%, праскови и кайсии - с 0.4%, трайни колбаси - с 0.4%, плодови сокове - с 0.4%, ориз - с 0.3%, хляб - с 0.3%, захар - с 0.3%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.878440 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.109390 |