Снимка: Личен архив
През декември 2023 г. месечната инфлация в България е 0.3%, а годишната инфлация за декември 2023г. спрямо декември 2022 г. е 4.7%, показват данни на НСИ.
Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2023 г. спрямо периода януари - декември 2022 г. е 9.5%.
През декември 2023 г. цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:
- развлечения и култура - увеличение с 2.4%;
- ресторанти и хотели - увеличение с 0.7%;
- разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.7%;
- хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.7%;
- алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.3%;
- жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 0.1%;
- здравеопазване - увеличение с 0.1%.
По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи:
- транспорт - намаление с 1.5%;
- облекло и обувки - намаление с 0.6%;
- съобщения - намаление с 0.3%.
Без промяна остават цените на стоките и услугите в група „Образование“ и в група „Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома“.
През месеца са се увеличили цените на следните хранителни продукти: краставици - с 12.8%, домати - с 8.6%, зеле - с 6.0%, яйца - с 4.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 3.7%, оцет - с 2.3%, гъби - с 2.2%, млечни масла - с 1.7%, месо от едър рогат добитък - с 1.6%, шоколад - с 1.6%, вина - с 1.6%, бира - с 1.5%, свинско месо - с 1.4%, кафе - с 1.3%, сирене - с 1.2%, чай - с 1.1%, месо от домашни птици - с 1.0%, извара - с 1.0%, леща - с 0.9%, пипер - с 0.8%, мляно месо (кайма) - с 0.6%, зрял чесън - с 0.6%, сол - с 0.6%, кисели млека - с 0.5%, бял хляб - с 0.4%, пълномаслено прясно мляко - с 0.3%, газирани напитки - с 0.2%, и други.
Намалели са цените на следните хранителни продукти: цитрусови и южни плодове - с 9.5%, листни зеленчуци - с 5.8%, зелен лук, чесън и праз - с 3.1%, макаронени изделия - с 2.2%, маслини - с 1.8%, нискомаслено прясно мляко - с 1.7%, ориз - с 1.3%, олио - с 1.3%, зрял боб - с 1.3%, риба - с 0.9%, ябълки - с 1.1%, ракии - с 1.1%, минерална вода - с 1.0%, сладка, мармалади и мед - с 0.9%, маргарин - с 0.7%, какао - с 0.6%, плодови сокове - с 0.5%, брашно - с 0.3%, малотрайни и трайни колбаси - с по 0.3%, кашкавал - с 0.2%, картофи - с 0.2%, хляб „Добруджа“ - с 0.1%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.878440 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.109390 |