Снимка: Личен архив
През февруари 2024 г. месечната инфлация в България е 0.3%, а годишната инфлация за февруари 2024г. спрямо февруари 2023 г. е 3.3%, показват данни на НСИ.
Инфлацията от началото на годината (февруари 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 0.8%, а средногодишната инфлация за периода март 2023 - февруари 2024 г. спрямо периода март 2022 - февруари 2023 г. е 7.4%.
През февруари 2024 г. цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:
- транспорт - увеличение с 1.5%;
- ресторанти и хотели - увеличение с 0.9%;
- алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.8%;
- хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 0.6%;
- образование - увеличение с 0.4%;
- съобщения - увеличение с 0.3%;
- разнообразни стоки и услуги - увеличение с 0.3%;
- здравеопазване - увеличение с 0.1%;
- развлечения и култура - увеличение с 0.1%.
По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи:
- облекло и обувки - намаление с 2.5%;
- жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома - намаление с 0.6%;
- жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.1%.
През месеца са се увеличили цените на следните хранителни продукти: зеле - с 14.6%, зрял лук - с 8.9%, пипер - с 6.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 6.4%, краставици - с 4.2%, ябълки - с 3.5%, шоколад - с 2.6%, риба - с 2.1%, маргарин - с 1.8%, оцет - с 1.8%, сушени зеленчукови подправки - с 1.7%, олио - с 1.6%, листни зеленчуци - с 1.5%, газирани напитки - с 1.4%, какао - с 1.4%, месо от едър рогат добитък - с 1.3%, хляб „Добруджа“ - с 1.2%, картофи - с 1.2%, кафе - с 1.1%, сирене - с 1.0%, кисели млека - с 0.9%, минерална вода - с 0.5%, вина - с 0.5%, яйца - с 0.3%, гъби - с 0.3%, ориз - с 0.2%, бял хляб - с 0.2%, пълномаслено прясно мляко - с 0.2%, сол - с 0.2%, и други.
Намалели са цените на следните хранителни продукти: свинско месо - с 1.9%, млечни масла - с 1.5%, цитрусови и южни плодове - с 1.3%, домати - с 1.1%, извара - с 1.0%, чай - с 0.9%, плодови сокове - с 0.9%, зелен лук, чесън и праз - с 0.9%, нискомаслено прясно мляко - с 0.7%, кашкавал - с 0.6%, маслини - с 0.6%, мляно месо (кайма) - с 0.4%, малотрайни колбаси - с 0.3%, зрял боб - с 0.3%, зрял чесън - с 0.2%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.860570 |
GBP | 2.352930 |
CHF | 2.101010 |