Снимка: Личен архив
По данни на НСИ през февруари 2025 г. месечната инфлация в България е 0.6%, а годишната инфлация за февруари 2025 г. спрямо февруари 2024 г. е 4.0%.
Инфлацията от началото на годината (февруари 2025 г. спрямо декември 2024 г.) е 2.6%, а средногодишната инфлация за периода март 2024 - февруари 2025 г. спрямо периода март 2023 - февруари 2024 г. е 2.5%.
През февруари 2025 г. цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:
- „Съобщения“ - увеличение с 2.3%;
- „Алкохолни напитки и тютюневи изделия“ - увеличение с 1.0%;
- „Ресторанти и хотели“ - увеличение с 0.9%;
- „Развлечения и култура“ - увеличение с 0.9%;
- „Хранителни продукти и безалкохолни напитки“ - увеличение с 0.8%;
- „Транспорт“ - увеличение с 0.6%;
- „Разнообразни стоки и услуги“ - увеличение с 0.6%;
- „Здравеопазване“ - увеличение с 0.4%;
- „Образование“ - увеличение с 0.4%;
- „Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива“ - увеличение с 0.3%.
По-ниски са цените на стоките и услугите в следните потребителски групи:
- „Облекло и обувки“ - намаление с 2.1%;
- „Жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома“ - намаление с 0.1%.
През месец февруари 2025 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: пипер - с 9.9%, краставици - с 8.5%, ябълки - с 6.5%, кафе - с 4.8%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 4.2%, зеле - с 3.8%, цитрусови и южни плодове - с 3.6%, маргарин - с 3.0%, хляб - с 2.7%, картофи - с 2.2%, бира - с 2.1%, трайни колбаси - с 1.9%, млечни масла - с 1.6%, газирани напитки - с 1.4%, зрял чесън - с 1.3%, извара - с 1.2%, бебешки храни - с 1.1%, захар - с 1.1%, пълномаслено прясно мляко - с 1.0%, кашкавал - с 0.9%, ракии - с 0.9%, вина - с 0.9%, кисели млека - с 0.8%, риба - с 0.7%, нискомаслено прясно мляко - с 0.6%, сол - с 0.5%, малотрайни колбаси - с 0.4%, сирене - с 0.4%, олио - с 0.4%, и други.
Намалени са цените на следните хранителни продукти: домати - с 5.5%, яйца - с 2.8%, гъби - с 2.2%, леща - с 1.8%, зелен лук, чесън и праз - с 1.6%, минерална вода - с 1.6%, зрял боб - с 1.4%, маслини - с 1.3%, чипс - с 1.3%, плодови сокове - с 1.0%, свинско месо - с 1.0%, месо от едър рогат добитък - с 0.9%, зърнени закуски - с 0.8%, мляно месо (кайма) - с 0.7%, месо от домашни птици - с 0.6%, ориз - с 0.6%, сладка, мармалади и мед - с 0.6%, оцет - с 0.4%, чай - с 0.2%, макаронени изделия - с 0.2%, и други.
Още по темата:
Ето колко е голяма разликата в заплатите на директори и служители
EUR | 1.955830 |
USD | 1.793850 |
GBP | 2.327650 |
CHF | 2.033930 |