Между 100 и 150 лева ще ни излезе агнето за великденската трапеза, ако го купим директно от производителя. Двойно по-скъпо ще ни струва месото в магазина, показа проверка на Нова телевизия.
Засега, малко повече от месец преди празниците, цените остават непроменени от миналата година.
И тази пролет обаче пазарът ще е залят от замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия, както и от внос от Румъния, прогнозират търговци. Те очакват тази година да се търсят по-големи агнета, за да има хем за Великден, който е на 1 май, хем за Гергьовден (6 май). Така цялото агне може да ни излезе и над 150 лева.
В момента в магазините се предлага агнешко бутче за 13,50 лв./кг, а плешка за 12,80 лв./кг.
Междувременно от Агенцията по безопасност на храните планират засилени проверки на производители и търговци на яйца и агнешко месо в навечерието на Великден. Ще се проверява и качеството на останалите празнични храни на трапезата, сред които козунаци и салати.
От агенцията уверяват, че са проверили сигнала на Асоциацията на птицевъдите за опасни вносни яйца на пазара. Към момента няма открити нарушения.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.851760 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.101010 |