Над 150 000 тона грозде от новата реколта ще отиде за винопроизводство. Това показват данните на избите, заяви Емил Коралов, организатор на изложението DiVino.Taste 2018, което ще се проведе 23 до 25 ноември в зала 5 на Интер Експо Център София.
В страната се отглеждат близо 600 хил. дка лозя, като 55 на сто от тях са червени, а 45 на сто са бели и към тях спадат десертните сортове. Винопроизводството е сред водещите сектори за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. Имаме над 166 лицензирани изби, други 15 са в процес на подготовка, посочи Коралов. Той очаква постепенно и плавно надграждане във винения сектор. За преструктуриране на бранша през следващите 4 години са планирани 50 млн. лв. от Министерството на земеделието, храните и горите.
Изложението DiVino.Taste 2018 се наложи най-силния и многолюден форум на българското вино у нас, където среща си дават и най-малките, и най-големите в бранша, а също сомелиерите и търговците на вино, ресторантьорите и крайните клиенти -винолюбители и ценители.
Организаторите на изложението очакват над 70 български винопроизводители, а посетителите ще имат възможност да избират над 500 от най-добрите български вина за дегустация. Вината, които впечатляват, ще се продават в специално изградения за събитието магазин Casavino.
Предвидена е програма от майсторски класове с дегустации на световни и български вина, презентации, демонстрации от световни експерти и други изненади за професионалисти и ценители.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881870 |
GBP | 2.356560 |
CHF | 2.094930 |