Снмика: БГНЕС
За първи път от началото на март храните поевтиняват. През третата пълна седмица на март (18-22) е отчетено седмично поевтиняване с 0.7% на цените на хранителните продукти на едро. Това става ясно от публикувания седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на март Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, се е повишил с 1%, до 1.556 пункта, а от началото на 2019 годината ИТЦ се е повишил със 7.7 на сто. Докато на годишна база, спрямо 23 март 2018 година, повишаването на цените на едро на храните е с 6.1%
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
Източник: ДКСБТ
При зеленчуците
на седмична база са поскъпнали само картофите с 3.6% до 1.14 лв./кг. Поевтинели са най-много краставиците от внос с 8.3% до 2.20 лв./кг, следвани от: зелето с 2.1% до 1.37 лв./кг; морковите с 1.9% до 1.02 лв./кг и доматите от внос с 0.4% до 2.27 лв./кг. Без промяна са цените на лукът кромид до 1.27 лв./кг.
На годишна база, спрямо цените на 23 март 2018 година, стоковият регулатор отчита поскъпване при всички зеленчуци. Най-много е поскъпнало зелето с 0.72 лв. от 0.65 лв./кг. Следват: лукът кромид с 0.63 лв. от 0.64 лв./кг; картофите с 0.54 лв. от 0.60 лв./кг; доматите от внос с 0.47 лв. от 1.80 лв./кг; краставиците от внос с 0.24 лв. от 1.96 лв./кг и морковите с 0.18 лв. от 0.84 лв./кг.
При плодовете
на седмична база най-много са поскъпнали портокалите с 6.6% до 1.29 лв./кг и лимоните с 1.78% до 1.78 лв./кг. Най-много са поевтинели ябълките с 3.9% до 0.99 лв./кг, следвани от мандарините с 1.2% до 1.62 лв./кг и бананите с 0.9% до 2л13 лв./кг.
На годишна база, спрямо цените на 23 март 2018 година, всички плодове са с по-ниски цени. Най-много са поевтинели ябълките с 0.56 лв./кг от 1.55 лв./кг. Следват: лимоните с 0.47 от 2.25 лв./кг, мандарините с 0.40 лв. от 2.02 лв./кг , бананите с 0.19 лв. от 2.32 лв./кг и портокалите с 0.01 лв. от 1.30 лв./кг.
При млечните, месните и другите продукти
цените на едро почти по равно са се повишили и са се понижили. Най-много е поскъпнал зрелият фасул с 1.8% до 3.40 лв./кг, следван от захарта с 1.7% до 1.15 лв./кг; кравето масло от 125 гр. пакета с 1.4% до 2.21 лв./бр.; каймата с 0.9% до 4.71 лв./кг; замразеното пилешко с 0.8% до 3.83 лв./кг; кравето сирене с 0.5% до 5.94 лв./кг и кашкавалът „Витоша" с 0.5% до 10.16 лв./кг. За една седмица е поевтиняла най-много захарта с 1.7% до 1.15 лв./кг, следвана от брашното тип 500 с 1.1% до 0.86 лв./кг; оризът с 1.1% до 1.87 лв./кг и олиото с 0.5% до 1.87 лв./литър. Без промяна на цената са яйцата до 0.19 лв./бр.
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Поскъпването на храните се забавя през втората пълна седмица на март
Поскъпването на храните продължава и през първата пълна седмица на март
Зеленчуци и плодове по-евтини, месни и млечни храни по-скъпи в началото на март
EUR | 1.955830 |
USD | 1.874300 |
GBP | 2.353640 |
CHF | 2.081560 |