Снимка: БГНЕС
Поевтиняването на зеленчуците, плодовете и други хранителни продукти, започнало след Великденските празници, продължава и през четвъртата непълна седмица на май. Преди това, цените на храните на едро се повишаваха две поредни седмици в края на април. Най-съществено поевтиняване се наблюдава при сезонните зеленчуци - репи, салати, и при вносните краставици и домати.
През отминалите четири работни дни (20 - 23 май) е отчетено седмично поевтиняване с 1.9%, спрямо предходната пълна работна седмица (13 - 17 май), когато цените поевтиняха с 1.7%. Това става ясно от публикувания седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), който и този път закъсня. Публикуван беше на 27 май (понеделник), вместо на 24 май (официален празник).
Така от началото на май цените на храните на едро са поевтинели общо с 6.4%.
За отбелязване е, че значително поевтиняване има при сезонните зеленчуци и при някои основни месни и млечни продукти, затова от началото на месец май ДКСБТ отчита най-голямото седмично понижение на цените от началото на 2019 година.
От началото на годината Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, се е повишил с 2.6%, а на годишна база, спрямо 25 май 2018 година, нарастването е със 7.9%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база е отчетено значително поевтиняване при основни и сезонни зеленчуци, като най-много са спаднали цените на зелето със 17.4% до 0.95 лв./кг; краставиците от внос с 9.4% до 1.15 лв./кг; репите със 7.7.9% до 0.58 лв./връзката и зелената сала с 5.7% до 0.50 лв./брой; морковите с 3.8% до 1.25 лв./кг и доматите от внос с 3.7% до 1.56 лв./кг. По-ниски са цените и на: лукът кромид зрял с 1.5% до 1.32 лв./кг; старите картофи с 0.7% до 1.42 лв./кг; пресните картофи с 0.6% до 1.55 лв./кг.
Поскъпнали са цените само на оранжерийните краставици с 2.6% до 1.57 лв./кг; оранжерийниет домати с 1.7% до 2.35 лв./кг и зрелия чесън с 0.6% до 3.57 лв./кг.
На годишна база, спрямо цените от 25 май 2018 година, стоковият регулатор отчита поевтиняване при оранжерийните краставици с 0.33 лв. от 1.90 лв./кг; зелената салата с 0.14 лв. от 0.64 лв./броя и репите с 0.01 лв. от 0.59 лв./връзката. Поскъпнали са: старите картофи с 0.82 лв. от 0.60 лв./кг; зрелият лук кромид с 0.65 лв. от 0.67 лв./кг; пресните картофи с 0.59 лв. от 0.96 лв./кг; оранжерийнитедомати с 0.25 лв. от 2.10 лв./кг и морковите с 0.19 лв. от 1.06 лв./кг.
При плодовете
на седмична база са поскъпнали само лимоните с 1.4% до 2.10 лв./кг. Най-много са поевтинели ябълките със 17.4% до 0.95 лв./кг. Следват: черешите с 12.4% до 3.94 лв./кг; ягодите с 11.5% до 3.32 лв./кг и бананите с 4.5% до 2.11 лв./кг.
На годишна база, спрямо цените от 25 май 2018 година, най-много са поевтинели ябълките с 0.30 лв. от 1.25 лв./кг. Следват лимоните с 0.21 лв. от 2.31 лв./кг и бананите с 0.08 лв. от 2.19 лв./кг. Поскъпнали са ягодите с 0.96 лв. от 2.36 лв./кг и черешите с 0.90 лв. от 3.04 лв./кг.
При млечните, месните и другите продукти
цените на едро има относително равновесие, като най-голяма е разликата при ориза, поскъпване с 1.6% до 1.93 лв./кг., и на пилешкото замразено с 1.0% до 3.91 лв./кг. Има пет продукта, чиито цени не са се променили: кашкавалът „Виетоша" за 10.12 лв./кг; олиото за 1.92 лв./литър; захарта за 1.19 лв./кг; брашното тип 500 за 0.91 лв./кг и яйцата за 0.19 лв./броя.
Поевтинели са: зрелият фасул с 1.2% до 3.41 лв./кг; кравето масло 125 гр. С 0.4% до 2.22 лв./бр.; кравето сирене с 0.2% до 5.96 лв./кг и каймата с 0.2% до 4.86 лв./кг.
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Поевтиняване на храните продължава, цените на едро по-ниски с 4.5% от началото на май
Храните са поевтинели с над 3% от началото на май
Храните са поевтинели с близо 2% след Великден
EUR | 1.955830 |
USD | 1.874300 |
GBP | 2.353640 |
CHF | 2.081560 |