Снимка: БГНЕС
През последната пълна седмица на юли поскъпването на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти се ускорява, след като в периода 15-19 юли беше отчетено забавяне на седмична база. През втората седмица на юли (8-12) беше отчетено по-голямо поскъпване на седмична база за пръв път от началото на май, непосредствено след Великденските празници.
В периода 22-26 юли е отчетено седмично повишение с 3.47%, спрямо предходната седмица (15-19 юли), когато беше регистрирано седмично поскъпване с 1.4%, спрямо предходната седмица (8-12 юли), когато беше регистрирано седмично повишаване на цените на храните на едро с 2.47%, според публикувания седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
За отбелязване е, че през четвъртата седмица на юли всички плодове са поевтинели, както и повечето сезонни зеленчуци, докато при почти всички основни месни и млечни продукти цените са се повишили. Както традиционно отбелязваме, през четвъртата седмица на юли цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 12.6% за една седмица.
От 1 юли храните на едро са поскъпнали с 10.84%, а от началото на годината Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, се е понижил с 0.91%, а на годишна база, спрямо 27 юли 2018 година, поскъпването е с 8.40%
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база е отчетено значително поскъпване на оранжерийните краставици с 50.0% до 2.40 лв./кг. Следват оранжерийните домати (+29.8% до 2.18 лв./кг) и морковите (+6.7% до 0.80 лв./кг). Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (17.4% до 0.95 лв./кг), следва от: зеления пипер (-9.9% до 1.45 лв./кг); морковите (-6.7%); тиквичките (-6.7% до 0.70 лв./кг); пресните картофи (-5.7% до 0.82 лв./кг); зелето (-4.3% до 0.45 лв./кг) и зрелия чесън (-0.8% до 3.50 лв./кг)
На годишна база, спрямо цените от 27 юли 2018 година, стоковият регулатор отчита поевтиняване при морковите с 0.19 лв. от 1.262 лв./кг и тиквичките с 0.01 лв. от 0.71 лв./кг. Поскъпнали са най-много оранжерийните краставици с 0.98 лв. от 1.42 лв./кг. Следват: оранжерийните домати с 0.92 лв. от 1.26 лв./кг; зеленият пипер с 0.19 лв. от 1.26 лв./кг; зрелият лук кромид с 0.15 лв. от 0.80 лв./кг и пресните картофи с 0.13 лв. от 0.69 лв./кг.
При плодовете
на седмична база са поевтинели най-много кайсиите (-7.5% до 1.35 лв./кг). Следват: ябълките (-7.4% до 1.00 лв./кг); бананите (-7.2% до 2.05 лв./кг); прасковите (-3.8% до 1.26 лв./кг) и лимоните (-1.1% до 2.70 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 27 юли 2018 година, най-много са поевтинели кайсиите с 0.57 лв. от 1.92 лв./кг, следвани от ябълките с 0.45 лв. от 1.45 лв./кг. Поскъпнали са прасковите с 0.11 лв. от 1.15 лв./кг и бананите с 0.01 лв. от 2.04 лв./кг.
При млечните, месните и другите продукти
На седмична база най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+5.3% до 0.99 лв./кг). Следват: оризът (+3.2% до 1.96 лв./кг); пилешкото замразено (+1.8% до 3.97 лв./кг); захарта (+0.8% до 1.27 лв./кг); малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+0.8% д 4.86 лв./кг); трайният варено-пушен салам (+0.7% до 8.07 лв./кг); зрелият фасул (+0.6% до 3.45 лв./кг); кашкавалът „Витоша" (+0.4% до 1.40 лв./кг); кравето сирене (+0.3% до 6.07 лв./кг)и олиото (+0.3% до 1.98 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата до 0.17 лв./броя.
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Поскъпването на храните се забавя през третата седмица на юли
За първи път от три месеца храните поскъпват през втората седмица на юли
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881510 |
GBP | 2.361970 |
CHF | 2.090010 |