Снимка: БГНЕС
За пръв път от началото на годината към 13 септември цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти остават без промяна спрямо предходната седмица (2-5), след като преди това три поредни седмици се понижаваха.
В периода 9-13 септември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво 1.324 пункта, колкото беше и в предходната седмица (2-5 септември).
Прави впечатление, че в средата на септември има паритет между храните с по-ниски цени и тези с по-високи по тържищата в страната, поради което и стойността на ИТЦ не се е променила през втората пълна седмица на септември.
Както традиционно отбелязваме, в периода 9-13 септември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 2.65% най-вече заради поскъпването на доматите и краставиците.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 8.4%, а на годишна база, спрямо 14 септември 2018 година, се е повишил с 3.7%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база най-много са поскъпнали доматите от открити площи (+11.6% до 1.06 лв./кг), следвани от зелето (+8.9% до 0.61 лв./кг), червения пипер (+7.7% до 1.26 лв./кг), оранжерийните краставици (+7.3% до 1.47 лв./кг), картофите (+5.0% до 0.63 лв./кг), корнишоните (+4.1% до 1.27 лв./кг), тиквичките (+4.8% до 0.65 лв./кг) и зеления пипер (+1.0% до 1.05 лв./кг).
Най-много са поевтинели оранжерийните домати (-8.0% до 1.38 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (-7.9% до 0.93 лв./кг), морковите (-1.6% до 0.63 лв./кг), зрелия чесън (-0.3% до 3.25 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 14 септември 2018 година, стоковият регулатор отчита най-голямо поевтиняване при оранжерийните домати (-0.68 лв. от 2.06 лв./кг). Следват: доматите от открити площи (-0.26 лв. от 1.32 лв./кг), зеленият пипер (-0.15 лв. от 1.20 лв./кг), червеният пипер (-0.14 лв. от 1.40 лв./кг), морковите (-0.10 лв. от 0.73 лв./кг), зелето (-0.06 лв. от 0.67 лв./кг) и корнишоните (-0.05 лв. от 1.32 лв./кг).
Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+0.20 лв. от 1.27 лв./кг), следвани от зрелият кромид лук (+0.17 лв. от 0.76 лв./кг) и картофите (+0.03 лв. от 0.60 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита поевтиняване само при ябълките (-3.0% до 0.98 лв./кг) и лимоните (-1.1% до 2.60 лв./кг). Най-много са поскъпнали пъпешите (+18.8% до 0.95 лв./кг, следвани от дините (+14.0% до 0.49 лв./кг) и бананите (+3.5% до 2.10 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 14 септември 2018 година, всички плодове са поевтинели: пъпешите (-0.32 лв. от 1.27 лв./кг), дините (-0.11 лв. от 0.60 лв./кг), ябълките (-0.08 лв. от 1.06 лв./кг) и бананите (-0.05 лв. от 2.10 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база е поевтиняло най-много пакетчето краве масло 125 грама (-4.1% до 2.13 лв./бр.). Следват: замразеното пилешко (-1.9% до 4.04 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунката (-0.4% до 5.08 лв./кг) и зрелият фасул (-0.3% до 3.42 лв./кг).
Поскъпнали са най-много яйцата (+5.3% до 0.20 лв./брой), следвани от: захарта (+2.3% до 1.31 лв./кг), олиото (+1.5% до 1.99 лв./литъра), каймата (+1.4% до 5.05 лв./кг), брашното тип 500 (+1.0% до 0.99 лв./кг), ориза (+1.1% до 1.92 лв./кг), варено-пушения салам (+0.7% до 8.18 лв./кг), кравето сирене (+0.6% до 6.30 лв./кг) и кашкавала „Витоша" (+0.1% до 10.62 лв./кг).
Цени на едро на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Поевтиняването на храните се ускорява в началото на септември 2019 година
Над 6% са поевтинели храните през август 2019 година
Близо 2% са поевтинели храните през четвъртата седмица на август
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881510 |
GBP | 2.361970 |
CHF | 2.090010 |