За пръв път през септември цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти се повишават през третата седмица на деветия месец на настоящата година, след като преди това три поредни седмици се понижаваха.
В периода 16-20 септември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво 1.378 пункта, като се повишава с 4.0% спрямо предходната седмица (9-13), когато бяха отчетени 1.324 пункта.
Прави впечатление, че през миналата седмица най-много са поскъпнали доматите и дините с двуцифрен ръст, докато при млечните, месните и другите храни се запазва паритет - приблизително поравно са поскъпналите и поевтинелите или цените не са се променили.
Както традиционно отбелязваме, в периода 9-13 септември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 8.12% най-вече заради поскъпването на доматите с 42.8 на сто.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил с 4.0%, а на годишна база, спрямо 21 септември 2018 година, се е понижил с 0.2%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+42.9% до 2.00 лв./кг) и доматите от открити площи (+20.2% до 1.25 лв./кг). Следват: корнишоните (+8.2% до 1.45 лв./кг), картофите (+6.3% до 0.68 лв./кг), червеният пипер (+4.8% до 1.31 лв./кг), морковите (+3.1% до 0.67 лв./кг), зрелият чесън (+3.1% до 3.35 лв./кг).
Най-много е поевтиняло зелето (-6.7% до 0.56 лв./кг), следвано от зрелият кромид лук (-4.3% до 0.90 лв./кг), тиквичките (-1.6% до 0.62 лв./кг). Без промяна в цената са зеленият пипер (до 1.05 лв./кг) и оранжерийните краставици (до 1.50 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 21 септември 2018 година, стоковият регулатор отчита най-голямо покъпване при оранжерийните краставици (+0.24 лв. от 1.26 лв./кг), следвани от картофите (+0.11 лв. от 0.57 лв./кг), зрелият кромид лук (+0.10 лв. от 0.80 лв./кг) и крнишоните (+0.10 лв. от 1.35 лв./кг).
Най-много на годишна база са поевтинели оранжерийните краставици (-0.28 лв. от 2.28 лв./кг), следвани от зеления пипер (-0.18 лв. от 1.23 лв./кг), червения пипер (-0.14 лв. от 1.45 лв./кг), зелето (-0.14 лв. от 0.70 лв./кг) и морковите (-0.09 лв. от 0.76 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита поскъпване само при дините (+14.0 до 0.57 лв./кг). Най-много са поевтинели ябълките (-4.1% до 0.93 лв./кг), следвани от лимоните (-3.8% до 2.50 лв./кг) и бананите (-2.0% до 2.01 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 21 септември 2018 година, са поскъпнали само ябълките (+0.04 лв. от 1.97 лв./кг). Най-много са поевтинели лимоните (-0.58 лв. от 3.08 лв./кг), следвани от дините (-0.12 лв. от 0.69 лв./кг) и ябълките (-0.10 лв. от 1.03 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много е поскъпнал оризът (+1.6% до 1.94 лв./кг), следван от кравето сирене (+1.1% до 6.34 лв./кг), олиото (+1.0% до 2.00 лв./кг), брашното тип 500 (+1.0% до 0.98 лв./кг), замразеното пилешко месо (+0.5% до 3.99 лв./кг)и кашкавалът „Витоша" (+0.2% до 10.65 лв./кг).
Най-много е поевтиняла каймата (-0.8% до 4.97 лв./кг), следвана от пакетчето масло 125 грама (-0.5% до 2.14 лв./броя), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.2% до 5.02 лв./кг) и варено-пушения салам (-0.2% до 8.18 лв./кг). Без промяна в цената са захарта (до 1.28 лв./кг), яйцата (0.19 лв./бр.) и зрелият фасул (до 3.40 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Цените на eдро на храните стопираха в средата на септември 2019 година
Поевтиняването на храните се ускорява в началото на септември 2019 година
EUR | 1.955830 |
USD | 1.878440 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.109390 |