Снимка: БГНЕС
След еднократното повишение през предишната седмица (16-20 септември) в края на деветия месец на настоящата година цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти се понижават, след като преди това три поредни седмици също спадаха.
В периода 23-27 септември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.367 пункта, като се понижава с 0.8% спрямо предходната седмица (16-20), когато бяха отчетени 1.378 пункта.
Прави впечатление, че през миналата седмица най-много са поевтинели българските домати (от открити площи) и ябълките, докато при млечните, месните и другите храни отново се запазва паритет - приблизително поравно са поскъпналите и поевтинелите.
Както традиционно отбелязваме, в периода 23-27 септември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поевтинели с 0.74%, заради по-ниските цени на доматите, краставиците и сиренето.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 5.6%, а на годишна база, спрямо 28 септември 2018 година, е спаднал с 2.7%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поевтинели доматите от открити площи (-6.5% до 1.15 лв./кг). Следват: корнишоните (-3.4% до 1.40 лв./кг), оранжерийните краставици (-2.7% до 1.43 лв./кг), тиквичките (-1.5% до 0.64 лв./кг).
Най-много е поскъпнал зеленият пипер (+6.5% до 1.15 лв./кг). Следват: зрелият кромид лук (+5.3% до 0.99 лв./кг), оранжерийните домати (+4.8% до 1.96 лв./кг), червеният пипер (+4.5% до 1.39 лв./кг), зрелият чесън (+3.6% до 3.47 лв./кг), картофите (+3.1% до 0.66 лв./кг). Без промяна в цената са зелето (до 0.60 лв./кг) и морковите (до 0.67 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 28 септември 2018 година, стоковият регулатор отчита най-голямо поевтиняване при оранжерийните домати (-0.34 лв. от 2.30 лв./кг), следвани от червения пипер (-0.25 лв. от 1.64 лв./кг), зеления пипер (-0.23 лв. от 1.38 лв./кг), морковите (-0.11 лв. от 0.78 лв./кг) и зелето (-0.03 лв. от 0.63 лв./кг).
Най-много на годишна база е поскъпнал зрелият кромид лук (+24 лв. от 0.75 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+0.13 лв. от 1.30 лв./кг), картофите (+0.06 лв. от 0.60 лв./кг) и корнишоните (+0.04 лв. от 1.36 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита поскъпване само при гроздето (+0.8% до 1.27 лв./кг). Най-много са поевтинели ябълките (-2.1% до 0.94 лв./кг), следвани от лимоните (-0.8% до 2.48 лв./кг) и бананите (-0.5% до 1.98 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 28 септември 2018 година, са поскъпнали само бананите (+0.07 лв. от 1.98 лв./кг). Най-много е поевтиняло гроздето (-0.38 лв. от 1.65 лв./кг), следвани от лимоните (-0.34 лв. от 2.82 лв./кг) и ябълките (-0.16 лв. от 1.10 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.3% до 0.20 лв./брой), следвани от ориза (+2.6% до 2.00 лв./кг), зрелия фасул (+1.2% до 3.43 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунката (+1.2% до 5.03 лв./кг), олиото (+1.0% до 2.00 лв./литъра), трайния варено-пушен салама (+0.6% до 8.25 лв./кг), каймата (+0.2% до 5.01 лв./кг), кашкавала „Витоша" (+0.1% до 10.66 лв./кг).
Най-много е поевтиняло кравето сирене (-0.8% до 6.22 лв./кг), следвано от захарта (-0.8% до 1.27 лв./кг), пилешкото замразено (-0.3% до 3.96 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.3% до 3.67 лв./кг). Без промяна в цената е брашното тип 500 (до 0.98 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
За пръв път през септември храните на едро са поскъпнали с 4%
Цените на eдро на храните стопираха в средата на септември 2019 година
Поевтиняването на храните се ускорява в началото на септември 2019 година
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881510 |
GBP | 2.361970 |
CHF | 2.090010 |