Снимка: БГНЕС
След колебания през септември, в началото на октомври цените на едро на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти останаха без промяна спрямо предходната седмица (23-27 септември).
В периода 30-септември - 4 октомври индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.367 пункта, колкото беше измерителят и в предходната седмица (23-27 септември).
Прави впечатление, че през миналата седмица най-много са поевтинели оранжерийните краставици и картофите, гроздето при плодовете, докато при млечните, месните и другите храни поскъпналите са повече от поевтинелите.
Както традиционно отбелязваме, в периода 30 септември -4 октомври цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поевтинели с 2.6%, заради по-ниските цени на краставиците и олиото.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 6.4%, а на годишна база, спрямо 5 октомври 2018 година, е спаднал с 2.5%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-16.1% до 1.20 лв./кг). Следват: картофите (-6.1% до 0.62 лв./кг), корнишоните (-4.3%). Без промяна на цената е зрелият лук кромид (до 1.00 лв./кг).
На седмична база най-много е поскъпнало зелето (+8.3% до 0.65 лв./кг). Следват: зеленият пипер (+7.7% до 1.26 лв./кг), морковите (+4.5% до 0.70 лв./кг), доматите от открити площи (+4.2% до 1.25 лв./кг), оранжерийните домати (+3.6% до 2.03 лв./кг) и червеният пипер (+0.7% до 1.40 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 5 октомври 2018 година, стоковият регулатор отчита най-голямо поевтиняване при оранжерийните домати (-0.37 лв. от 2.40 лв./кг) и червеният пипер (-0.37 лв. от 1.77 лв./кг). Следват: оранжерийните краставици (-0.18 лв. от 1.38 лв./кг), корнишоните (-0.13 лв. от 1.45 лв./кг), зеленият пипер (-0.04 лв. от 1.30 лв./кг) и морковите (-0.01 лв. от 0.71 лв./кг).
Най-много на годишна база е поскъпнал зрелият кромид лук (+29 лв. от 0.71 лв./кг), следван от зелето (+0.07 лв. от 0.58 лв./кг) и картофите (+0.04 лв. от 0.58 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита поскъпване при ябълките (+2.0% до 1.00 лв./кг) и бананите (+1.0% до 2.06 лв./кг). Поевтинели са гроздето (-4.7% до 1.21 лв./кг) и лимоните (-1.6% до 2.42 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 5 октомври 2018 година, са поскъпнали лимоните (+0.26 лв. от 1.90 лв./кг) и бананите (+0.16 лв. от 1.90 лв./кг). Поевтинели са гроздето (-0.40% от 1.61 лв./кг) и ябълките (-0.10 лв. от 1.10 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.3% до 0.20 лв./брой). Следват: зрелият фасул (+2.6% до 3.52 лв./кг), брашното тип 500 (+2.1% до 0.99 лв./кг), пакетче краве масло 125 грама (1.5% до 2.09 лв./брой), каймата (+1.4% до 5.09 лв./кг), оризът (+1.0% до 0.20 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.8% до 5.07 лв./кг), кравето сирене (+0.5% до 6.25 лв./кг), замразеното пилешко (+0.5% до 3.95 лв./кг), кашкавалът „Витоша" (+0.1% до 10.66 лв./кг).
На седмична база са поевтинели олиото (-1.5% до 1.96 лв./кг) и трайният варено-пушен салам (+0.2% до 8.23 лв./кг). Без промяна в цената са захарта (до 1.27 лв./кг) и пилешките кренвирши (до 3.64 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Храните поевтиняват в края на септември с 0.8%
За пръв път през септември храните на едро са поскъпнали с 4%
Цените на eдро на храните стопираха в средата на септември 2019 година
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881510 |
GBP | 2.361970 |
CHF | 2.090010 |