Снимка: БГНЕС
Започналото поскъпва на храните от началото на ноември продължава и в средата на единадесетия месец на годината. Преди това в продължение на шест поредни седмици от края на септември беше отчетено постоянно поевтиняване. Цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти по тържищата на страната са се повишили с 2.7% към 15 ноември спрямо предходната седмица (4 - 8 ноември).
В периода 11 - 15 ноември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.420 пункта, докато в края на предходната седмица беше 1.383. В предишните шест поредни седмици беше отчетено поевтиняване между 0.5% и 3.0%.
Прави впечатление, че през миналата седмица от зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните домати и краставици, при плодовете с по-високи цени са ябълките, а при млечните, месните и другите храни най-много са се повишили цените на яйцата и олиото.
Както традиционно отбелязваме, в периода 11 - 15 ноември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 2.7%, заради по-високите цени на краставиците и доматите.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 1.4%, а на годишна база, спрямо 16 ноември 2018 година, се е повишил с 4.1%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+7.5% до 2.15 лв./кг) и оранжерийните краставици (+7.0% до 2.14 лв./кг). Следват: зеленият пипер (+5.9% до 1.26 лв./кг), картофите (+2.9% до 0.71 лв./кг), зелето (+1.8% до 0.58 лв./кг), морковите (+0.7% до 0.72 лв./кг) и зрелият чесън (+0.7% до 4.33 лв./кг).
Най-много е поевтинял червеният пипер (-5.9% до 1.60 лв./кг), следван от зрелият кромид лук (-2.8% до 1.06 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 16 ноември 2018 година, най-много са поскъпнал зрелият кромид лук (+0.24 лв. от 0.82 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+0.20 лв. от 1.94 лв./кг), морковите (+0.04 лв. от 0.68 лв./кг) и картофите (+0.03 лв. от 0.68 лв./кг).
Най-много е поевтинял червеният пипер (-0.40 лв. от 2.00 лв./кг). Следват: зеленият пипер (-0.17 лв. от 1.43 лв./кг), оранжерийните домати (-0.09 лв. от 2.24 лв./кг) и зелето (-0.02 лв. от 0.60 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване на ябълките (+5.5% до 1.16 лв./кг), следвани от лимоните (+4.1% до 2.29 лв./кг) и бананите (+3.9% до 2.12 лв./кг). Поевтиняло е само гроздето (-9.1% до 1.40 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 16 ноември 2018 година, е поскъпнало най-много гроздето (+0.72 лв. до 0.68 лв./кг). Следват: лимоните (+0.54 лв. от 1.75 лв./кг), ябълките (+0.24 лв. от 0.92 лв./кг) и бананите (+0.22 лв. от 1.90 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.3% до 0.20 лв./бр.). Следват: олиото (+3.1% до 2.01 лв./литър), оризът (+2.6% до 1.95 лв./кг), трайният варено-пушен салам (+1.3% до 8.00 лв./кг), (брашно тип 500 (+1.0% до 0.97 лв./кг), пилешкото замразено (+0.8% до 4.01 лв./кг), кравето масло 125 г в пакетче (+0.5% до 2.21 лв./бр.), кашкавалът „Витоша" (+0.3% до 10.88 лв./кг).
Най-много са поевтинели малотрайните колбаси, вкл. шунката (-3.5% до 4.99 лв./кг). Следват: кравето сирени (-1.3% до 6.27 лв./кг), пилешките кренвирши (-1.3% до 3.67 лв./кг) и захарта (-0.8% до 1.27 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Храните поскъпват с близо 3% през първата пълна седмица на ноември
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881510 |
GBP | 2.361970 |
CHF | 2.090010 |