Снимка: БГНЕС
За първи път през ноември храните поевтиняват, след като от началото на ноември до 16 ноември цените на едро на хранителните продукти поскъпваха. Преди това в продължение на шест поредни седмици от края на септември беше отчетено постоянно поевтиняване. Цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти по тържищата на страната са поевтинели с 0.3% към 22 ноември спрямо предходната седмица (11 - 15 ноември).
В периода 18 - 22 ноември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.417 пункта, докато в края на предходната седмица беше 1.420. От началото на единадесетия месец на годината до 22 ноември беше отчетено поскъпване с 5.43%.
Прави впечатление, че през миналата седмица от зеленчуците най-много е поевтинял зрелият кромид лук, а най-много е поскъпнал червеният пипер; при плодовете с по-високи цени са ябълките, а гроздето с най-ниски цени; при млечните, месните и другите храни най-много са поскъпнали яйцата, а най-много е поевтиняла захарта.
Както традиционно отбелязваме, в периода 18 - 22 ноември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 0.24%, заради по-високите цени на краставиците и доматите.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 0.2%, а на годишна база, спрямо 16 ноември 2018 година, се е повишил с 2.9%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-7.1% до 1.04 лв./кг). Следват: картофите (-5.9% до 0.64 лв./кг), зелето (-3.3% до 0.58 лв./кг) и зрелият чесън (-2.2% до 4.40 лв./кг). Най-много е поскъпнал, както вече отбелязахме, червеният пипер (+13.1% до 1.98 лв./кг). Следват: зеленият пипер (+7.3% до 1.18 лв./кг), оранжерийните краставици (+6.7%до 2.40 лв./кг), оранжерийните домати (+2.6% до 2.36 лв./кг) и морковите (+0.7% до 0.65 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 23 ноември 2018 година, най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+0.18 лв. от 2.22 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+0.15 лв. от 2.21 лв./кг) и зрелият кромид лук (+0.09 лв. от 0.95 лв./кг). Без промяна в цената са морковите (от 0.65 лв./кг).
Най-много е поевтинял зеленият пипер (-0.38 лв. от 1.56 лв./кг). Следват: картофите (-0.05 лв. от 0.69 лв./кг), зелето (-0.03 лв. от 0.61 лв./кг) и червеният пипер (-0.02 лв. от 2.00 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване на ябълките (+3.7% до 1.12 лв./кг), следвани от бананите (+1.9% до 2.14 лв./кг). Поевтинели са гроздето (-8.6% до 1.28 лв./кг) и лимоните (-1.3% до 2.21 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 23 ноември 2018 година, са поскъпнали най-много лимоните (+0.36 лв. до 1.85 лв./кг), следвани от ябълките (+0.19 лв. до 0.93 лв./кг) и бананите (+0.16 лв. до 1.89 лв./кг). Поевтиняло е само гроздето (-0.52 лв. от 1.80 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.3% до 0.20 лв./бр.). Следват: трайният варено-пушен салам (+1.6% до 7.82 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунката (+1.3% до 5.33 лв./кг), зрелият фасул (+0.9% до 3.55 лв./кг), пилешкото замразено (+0.5% до 4.02 лв./кг), кравето масло 125 г пакетчето (+0.5% до 2.23 лв./бр.) и кашкавалът „Витоша" (+0.2% до 10.64 лв./кг). Без промяна в цената е оризът (до 1.95 лв./кг).
Най-много е поевтиняла захарта (-1.6% до 1.24 лв./кг). Следват: брашното тип 500 (-1.0% до 0.97 лв./кг), кравето сирене (-0.5% до 6.37 лв./кг), олиото (-0.5% до 1.96 лв./литъра) и пилешките кренвирши (-0.5% до 3.63 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Поскъпването на храните продължава с нови 2.7% в средата на ноември
Храните поскъпват с близо 3% през първата пълна седмица на ноември
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881510 |
GBP | 2.361970 |
CHF | 2.090010 |