Снимка: БГНЕС
И през първата седмица на декември поскъпването на храните, започнало от началото на ноември, продължава. Преди това в продължение на шест поредни седмици от средата на септември беше отчетено постоянно поевтиняване. Цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти по тържищата на страната са се повишили с 1.7% към 6 декември спрямо предходната седмица (25-29 ноември).
В периода 2 - 6 декември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.476 пункта, докато в края на предходната седмица беше 1.448. В предишните четири седмици от началото на ноември беше отчетено поскъпване с 9.8%, а преди това - шест поредни седмици поевтиняване между 0.5% и 3.0%.
Прави впечатление, че през миналата седмица от зеленчуците най-много са поскъпнали червеният пипер и оранжерийните домати, при плодовете с по-високи цени са лимоните, а при млечните, месните и другите храни най-много са се повишили цените на яйцата, оризът и олиото.
Както традиционно отбелязваме, в периода 2-6 декември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поевтинели с 0.1%, заради значителния спад на цената на зрелият кромид лук с 9.1%, въпреки че всички останали продукти са поскъпнали между 0.6% и 3.7%.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил с 2.2%, а на годишна база, спрямо 7 декември 2018 година, е нараснал с 4.8%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали червеният пипер (+7.0% до 1.52 лв./кг) и оранжерийните домати (+3.7% до 2.51 лв./кг). Следват: оранжерийните краставици (+2.3% до 2.66 лв./кг), картофите (+1.4% до 0.71 лв./кг) и морковите (+0.7% до 0.72 лв./кг).
Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-9.1% до 1.10 лв./кг). Следват: зеленият пипер (-3.7% до 1.1.29 лв./кг), зелето (-1.7% до 0.57 лв./кг) и зрелият чесън (-0.2% до 4.19 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 7 декември 2018 година, най-много е поскъпнал зрелият чесън (+0.72 лв. от 3.47 лв./кг). Следват: оранжерийните домати (+0.34 лв. от 2.17 лв./кг), морковите (+0.07 лв. от 0.65 лв./кг), зрелият кромид лук (+0.05 лв. от 1.05 лв./кг) и оранжерийните краставици (+0.01 лв. от 2.65 лв./кг). Най-много са поевтинели зелето (-0.10 лв. от 0.67 лв./кг) и картофите (-0.07 лв. от 0.78 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване на лимоните (+4.7% до 2.23 лв./кг), следвани от бананите (+0.9% до 2.15 лв./кг). Поевтинели са само ябълките (-5.0% до 1.14 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 7 декември 2018 година, най-много са поскъпнали лимоните (+0.43 лв. от 1.80 лв./кг), следвани от бананите (+0.39 лв. от 1.76 лв./кг) и ябълките (+0.09 лв. от 1.05 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.0% до 0.21 лв./бр.). Следват: оризът (+2.6% до 1.97 лв./кг), олиото (+2.0% до 2.05 лв./литър), замразеното пилешко (+1.7% до 4.10 лв./кг), трайният варено-пушен салам (+0.8% до 7.70 лв./кг) и кравето сирене (+0.6% до 6.43 лв./кг).
Без промяна в цената са пакетчето краве масло 125 г (до 2.30 лв./бр.) и зрелият фасул (до 3.40 лв./кг).
Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-2.1% до 0.92 лв./кг). Следват: пилешките кренвирши (-1.6% до 3.64 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.9% до 5.30 лв./кг), захарта (-0.03% до 1.25 лв./кг), кашкавалът „Витоша" (-0.1% до 10.51 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Поскъпването на храните продължава с нови 2.7% в средата на ноември
Храните поскъпват с близо 3% през първата пълна седмица на ноември
EUR | 1.955830 |
USD | 1.878440 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.109390 |