Снимка: БГНЕС
Поскъпването на храните, започнало от началото на ноември, продължава и през втората пълна седмица на декември. Така за шеста поредни седмици цените на едро са нараснали обща с 2.2%. Преди това в продължение на шест поредни седмици от средата на септември до началото на ноември беше отчетено постоянно поевтиняване. Цените на зеленчуците, плодовете и другите хранителни продукти по тържищата на страната са се повишили с 2.1% към 13 декември спрямо предходната седмица (2-6 декември).
В периода 9 - 13 декември индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.508 пункта, докато в края на предходната седмица беше 1.476.
Прави впечатление, че през миналата седмица от зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици, при плодовете с по-високи цени са лимоните, а при млечните, месните и другите храни най-много са се повишили цените на яйцата, олиото и ориза.
Както традиционно отбелязваме, в периода 9-13 декември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали с 1.4%, заради значителното поскъпване на краставиците с 9.1%, а доматите и сиренето са поевтинели съответно с 5.9% и 1.1%.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил с 4.3%, а на годишна база, спрямо 14 декември 2018 година, е нараснал с се е повишил с 6.0%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+9.1% до 3.00 лв./кг), следвани от зрелият кромид лук (+2.5% до 0.82 лв./кг). Най-много са поевтинели морковите (-10.8% до 0.66 лв./кг). Следват: картофите (-7.1%до 0.65 лв./кг), зелето (-1.8% до 0.55 лв./кг), червеният пипер (-1.7% до 2.36 лв./кг) и зрелият чесън (-0.3% до 3.30 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 14 декември 2018 година, най-много е поскъпнал червеният пипер (+0.37 лв. от 1.87 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+0.35 от 2.65 лв./кг). Най-много са поевтинели зрелият кромид лук (-0.35 лв. от 1.17 лв./кг) и зрелият чесън (-0.35 лв. от 1.87 лв./кг). Следват: зелето (-017 лв. от 0.72 лв./кг), картофите (-0.10 лв. от 0.75 лв./кг) и морковите (-0.09 лв. от 0.75 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване на лимоните (+1.4% до 1.63 лв./кг) и бананите (+0.9% до 2.15 лв./кг). Най-много са поевтинели мандарините (-1.9% до 1.55 лв./кг), следвани от ябълките (-1.8% до 1.12 лв./кг) и портокалите (-1.8% до 1.55 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 14 декември 2018 година, най-много са поскъпнали лимоните (+0.54 лв. от 1.63 лв./кг). Следват: бананите (+0.26 лв. от 1.89 лв./кг), мандарините (+0.16 лв. от 1.39 лв./кг), портокалите (+0.15 лв. от 1.18 лв./кг) и ябълките (+0.04 лв. от 1.08 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+5.0% до 0.21 лв./бр.). Следват: олиото (+2.5% до 2.05 лв./литър), оризът (+1.5% до 1.99 лв./кг), кашкавалът „Витоша" (+0.6% до 10.59 лв./кг) и зрелият фасул (+0.6% до 3.43 лв./кг). Без промяна в цената е брашното тип 500 (до 0.95 лв./кг).
Най-много през отминалата седмица е поевтиняла захарта (-3.1% до 1.24 лв./кг). Следват: краве сиренето (-1.1% до 6.21 лв./кг), замразеното пилешко месо (-1.0% до 4.04 лв./кг), пакетче краве масло 125 г (-0.9% до 2.28 лв./бр.), пилешките кренвирши (-0.8% до 3.67 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (-0.6% до 5.27 лв./кг) и варено-пушеният салам (-0.1% до 7.71 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още потемата:
Поредно поскъпване на храните с нови 1.7% в първата седмица на декември
Поскъпването на храните продължава с нови 2.7% в средата на ноември
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881510 |
GBP | 2.361970 |
CHF | 2.090010 |