Снимка: БГНЕС
След шест поредни седмици на постоянно поскъпване на храните на едро по тържищата в страната, започнало от началото на ноември, бе прекъснато през третата пълна седмица на декември. Така за периода 16-20 декември цените на едро са спаднали с 1.7% спрямо предходната седмица (9-13 декември). Преди това в продължение на шест поредни седмици от средата на септември до началото на ноември беше отчетено постоянно поевтиняване.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.483 пункта през миналата седмица, докато в края на предходната седмица беше 1.508 пункта.
Прави впечатление, че през миналата седмица от зеленчуците най-много са поевтинели зелето и морковите, при плодовете с по-високи цени са ябълките и мандарините, а при млечните, месните и другите храни най-много са спаднали на яйцата, пакетчето краве масло 125 грама и захарта.
Въпреки общото поевтиняване на храните на едро, в периода 16-20 декември цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио), както традиционно отбелязваме, са поскъпнали с 2%, заради значителното повишение на цените на зрелият кромид лук и краставиците съответно с 9.2% и 2.5%.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил с 2.7%, а на годишна база, спрямо 21 декември 2018 година, е нараснал с 3.1 на сто.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поевтинели зелето (-7.1% до 0.52 лв./кг) и морковите (-5.6% до 0.68 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-1.8% до 2.80 лв./кг). Без промяна в цената са оранжерийните краставици (до 2.20 лв./кг).
Най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (+9.2% до 0.83 лв./кг). Следват: червеният пипер от внос (+5.1% до 2.47 лв./кг), картофите (+2.9% до 0.72 лв./кг) и зрелият чесън от внос (+2.8% до 3.35 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 21 декември 2018 година, са поскъпнали само оранжерийните краставици (+0.22 лв. от 2.58 лв./кг). Без промяна в цената са морковите (от 0.68 лв./кг). Най-много са поевтинели зрелият кромид лук (-0.38 лв. от 1.28 лв./кг) и зрелият чесън (-0.28 лв. от 3.63 лв./кг). Следват: зелето (-0.11 лв. от 0.63 лв./кг), картофите (-0.04 лв. от 0.76 лв./кг) и оранжерийните домати (-0.04 лв. от 2.24 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поевтиняване при ябълките (-6.3% до 1.05 лв./кг), следвани от мандарините (-3.8% до 1.52 лв./кг) и портокалите (-0.8% до 1.32 лв./кг). Поскъпнали са бананите (+3.3% до 2.22 лв./кг) и лимоните (+0.9%).
На годишна база, спрямо цените от 21 декември 2018 година, без промяна в цената са ябълките (от 1.05 лв./кг). Най-много са поскъпнали бананите (+0.40 лв. от 1.82 лв./кг), следвани от лимоните (+0.36 лв. от 1.80 лв./кг), мандарините (+0.15 лв. от 1.37 лв./кг) и портокалите (+0.09 лв. от 1.23 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база най-много са поeвтинели яйцата (-5.0% до 0.19 лв./бр.), следвани от пакетчето краве масло 125 грама (-1.3% до 2.22 лв./бр.), захарта (-0.8% до 1.26 лв./кг) и пилешките кренвирши (-0.5% до 3.66 лв./кг). Без промяна в цената са малотрайните колбаси, вкл. и шунката (до 5.30 лв./кг).
Най-много през отминалата седмица е поскъпнал трайният варено-пушен салам (+2.6% до 7.95 лв./кг). Следват: олиото (+2.5% до 2.04 лв./литъра), брашното тип 500 (+2.1% до 0.97 лв./кг), кашкавалът „Витоша" (+0.8% до 10.67 лв./кг), сиренето краве (+0.5% до 6.38 лв./кг) и замразеното пилешко (+0.5% до 4.06 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
Храните на едро са поскъпнали за шеста поредна седмица с 2.2%
Поредно поскъпване на храните с нови 1.7% в първата седмица на декември
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881510 |
GBP | 2.361970 |
CHF | 2.090010 |