Снимка: БГНЕС
Цените на храните на едро замръзнаха през третата седмица на януари, след като в предишните две поевтиняваха, показват обявените в петък данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
През периода 13 - 17 януари 2020 година цените на едро на хранителните продукти по тържищата в страната са без промяна спрямо предходната седмица (6-10 януари), когато беше отчетено понижение на цените.
Преди това - от края на октомври до края на 2019 година храните на едро постоянно поскъпваха, след като преди това от средата септември до края на октомври храните на едро постоянно поевтиняваха.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.525 пункта през третата седмица на 2020 година и остава на същото ниво както и през периода 6 - 10 януари тази година.
Прави впечатление, че през третата седмица на януари от зеленчуците най-много е поевтиняло зелето, а най-много са поскъпнали оранжерийните домати, при плодовете с по-високи цени са портокалите, а с по-ниски - ябълките, при млечните, месните и другите храни най-много е поскъпнал трайният варено-пушен салам, а най-много е поевтиняло пакетчето краве масло 125 грама.
Както традиционно отбелязваме, в периода 13 - 17 януари цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали общо с 3.46%, най-вече заради скока на цените на доматите с 12.5%.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е повишил с 5.2%, а на годишна база, спрямо 18 януари 2019 година, нарастването е с 3.6%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+12.1% до 2.60 лв./кг), следвани от червеният пипер (+5.3% до 2.77 лв./кг), картофите (+4.2% до 0.74 лв./кг), зрелият кромид лук (+2.5% до 0.83 лв./кг) и зрелият чесън (+0.9% до 3.53 лв./кг). Без промяна в цената са оранжерийните краставици (до 2.90 лв./кг). Поевтиняло е само зелето (-1.7% до 0.57 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 18 януари 2019 година, са поскъпнали краставиците (+0.72 лв. от 2.18 лв./кг) и доматите (+0.65 лв. от 1.95 лв./кг). Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-0.45 лв. от 1.28 лв./кг). Следват: зелето (-0.33 лв. от 0.90 лв./кг), зрелият чесън (-0.24 лв. от 3.77 лв./кг) и картофите (-0.10 лв. от 0.84 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита най-голямо поскъпване при портокалите (+4.5% до 1.39 лв./кг) и мандарините (+3.7% до 1.68 лв./кг). Най-много са поевтинели ябълките (-0.9% до 1.15 лв./кг), следвани от: лимоните (-0.5% до 2.09 лв./кг) и бананите (-0.5% до 2.18 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 18 януари 2019 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените при лимоните (+0.32 лв. от 1.77 лв./кг). Следват: мандарините (+0.31 лв. от 1.37 лв./кг), бананите (+0.22 лв. от 1.96 лв./кг) и ябълките (+0.11 лв. от 1.04 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много е поскъпнал трайният варено-пушен слама (+3.7% до 8.14 лв./кг. Следват: брашното тип 500 (+3.3% до 0.95 лв./кг), захарта (+3.1% до 1.32 лв./кг), олиото (+1.5% до 2.02 лв./кг), кравето сирене (+0.8% до 6.25 лв./кг), замразеното пилешко меса (+0.5% до 4.04 лв./кг), оризът (+0.5% до 2.02 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (до 2.20 лв./броя).
Най-много през отминалата седмица е поевтиняло пакетчето краве масло 125 г (-3.1% до 2.18 лв./брой). Следват: пилешките кренвирши (-2.0% до 3.88 лв./кг), зрелият фасул (-0.9% до 3.46 лв./кг), кашкавалът „Витоша" (-0.3% до 10.50 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.2% до 5.25 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881870 |
GBP | 2.356560 |
CHF | 2.094930 |