Снимка: БГНЕС
Цените на храните на едро са се повишили през четвъртата седмица на януари, запазвайки възходящия тренд от началото настоящата година. Това показват обявените в петък данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
През периода 20 - 24 януари 2020 година цените на едро на хранителните продукти по тържищата в страната се повишиха с 4.7% спрямо предходната седмица (13 - 17 януари), когато не беше отчетена промяна на цените.
Да припомним, че от октомври до края на 2019 година храните на едро постоянно поскъпваха, след като преди това от средата на септември до края на октомври храните на едро постоянно поевтиняваха.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.597 пункта през четвъртата седмица на 2020 година и нараства спрямо предходната седмица, когато е ИТЦ е 1.525 пункта.
Прави впечатление, че през четвъртата седмица на януари от зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици, при плодовете най-много са нараснали цените на лимоните, а при млечните, месните и другите храни най-много са поскъпнали яйцата и брашното тип 500.
Както традиционно отбелязваме, в периода 20 - 24 януари цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) са поскъпнали общо с 3.12%, най-вече заради скока на цените на краставиците с 13.3%.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 0.5%, а на годишна база, спрямо 25 януари 2019 година, е нараснал с 6.2%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+13.3% до 3.40 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (+3.6% до 0.86 лв./кг), зрелия чесън (+2.9% до 3.60 лв./кг) и червеният пипер от внос (+0.7% до 3.02 лв./кг). Най-много е поевтиняло зелето (-10.9% до 0.49 лв./кг), следвано от картофите (-4.0% до 0.72 лв./кг), оранжерийните домати (-3.0% до 2.60 лв./кг) и морковите (-2.9% до 0.68 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 25 януари 2019 година, са поскъпнали само оранжерийните краставиците (+0.93 лв. от 2.47 лв./кг) и доматите (+0.30 лв. от 2.30 лв./кг). Най-много е поевтинял зрелият чесън (-0.44 лв. от 4.04 лв./кг). Следват: зелето (-0.41 лв./кг), зрелият кромид лук (-0.40 лв. от 1.26 лв./кг), морковите (-0.38 лв. от 1.06 лв./кг) и картофите (-0.13 лв. от 0.85 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита поскъпване само при лимоните (+4.3% до 2.16 лв./кг), а най-много са поевтинели ябълките (-8.4% до 1.09 лв./кг), бананите (-1.8% до 2.20 лв./кг), мандарините (-2.9% до 1.65 лв./кг) и портокалите (-0.7% до 1.35 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 25 януари 2019 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените при лимоните (+0.43 лв. от 1.73 лв./кг). Следват: мандарините (+0.34 лв. от 1.31 лв./кг), бананите (+0.21 лв. от 1.99 лв./кг), портокалите (+0.17 лв. от 1.18 лв./кг) и ябълките (+0.11 лв. от 0.98 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много са поскъпнали яйцата (+10.5% до 0.21 лв./бр.) и брашното тип 500 (+5.6% до 0.95 лв./кг). Следват: пакетче кравето масло 125 г (+2.3% до 2.20 лв./кг), олиото (+1.5% до 2.05 лв./литър), захарта (+0.8% до 1.30 лв./кг), кашкавалът „Витоша" (+0.6% до 1.46 лв./кг) и кравето сирене (+0.2% до 6.26 лв./кг). Без промяна в цената са замразеното пилешко (до 4.10 лв./кг) и оризът (до 1.98 лв./кг).
Най-много през отминалата седмица е поевтинял само зрелият фасул (-1.4% до 3.40 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881870 |
GBP | 2.356560 |
CHF | 2.094930 |