Снимка: БГНЕС
Цените на храните на едро са без промяна през третата седмица на февруари, след като в предишната седмица (10-14 февруари) за пръв път от началото на годината поевтиняха. Това показват обявените в петък данни за динамиката на цените на едро от Държавната комисия по стоковите боси и тържищата (ДКСБТ).
От началото на февруари средното поевтиняване е с 1.1%, а от началото на годината цените на едро са се понижили с 1.3 на сто, след до втората седмица на февруари цените постоянно поскъпваха на седмична база, като най-голямо е повишението с 4.7% в периода 20-24 януари, а най-малко с 0.5% от 27 до 31 януари.
Да припомним, че от октомври на миналата година до края на 2019 година храните на едро постоянно поскъпваха, като преди това - от средата на септември до края на октомври постоянно поевтиняваха.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.588 пункта през третата седмица на февруари (17-21 февруари), колкото беше и в периода 10-14 февруари 2020 г.
Прави впечатление, че през втората седмица на февруари от зеленчуците най-много са поевтинели оранжерийните домати, а най-много са поскъпнали морковите, при плодовете - цените на лимоните са нараснали най-много, а на мандарините са спаднали най-много, а при млечните, месните и другите храни най-много са поскъпнали яйцата и замразеното пилешко, а най-много са поевтинели трайният варено-пушен салам и брашното тип 500.
Както традиционно отбелязваме, в периода 17-21 февруари цените на едро на продуктите за класическата шопска салата (домати, краставици, лук, сирене и олио) общо са поевтинели с 1.2%, тъй като цените на оранжерийните домати и на оранжерийните краставици са се понижили съответно с 9.3 и с 2.1 на сто.
От началото на годината Индексът на тържищните цени се е понижил с 1.3%, а на годишна база, спрямо 22 февруари 2019 година, е нараснал с 1.7%.
Базовото ниво на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година.
При зеленчуците
на седмична база както посочихме най-много са поевтинели оранжерийните домати (-9.3% до 2.45 лв./кг), следвани от: зелето (-4.6% до 0.62 лв./кг), зрелият чесън от внос (-3.4% до 3.65 лв./кг) и оранжерийните краставици (-2.1% до 3.72 лв./кг). Най-много са поскъпнали доматите от внос (+9.4% до 2.45 лв./кг), следвани от: морковите (+9.3% до 0.94 лв./кг), червеният пипер (+7.9% до 3.40 лв./кг), зрелият кромид лук от внос (+3.7% до 0.84 лв./кг) и картофите (+2.5% до 0.82 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 22 февруари 2019 година, е поевтиняло най-много зелето (-0.47 лв. от 0.83 лв./кг), следвано от: зрелият кромид лук (-0.38 лв. от 1.22 лв./кг), картофите (-0.11 лв. от 0.93 лв./кг) и зрелият чесън от внос (-0.02 лв. от 3.67 лв./кг). Поскъпнали са оранжерийните краставици (+0.95 лв. от 2.77 лв./кг) и доматите от внос (+0.15 лв. от 2.30 лв./кг).
При плодовете
на седмична база ДКСБТ отчита поевтиняване при мандарините (-2.2% до 1.76 лв./кг) и ябълките (-2.1% до 1.37 лв./кг). Най-много са поскъпнали лимоните (+4.9% до 2.15 лв./кг), следвани от: портокалите (+3.1% до 1.32 лв./кг) и бананите (+1.8% до 2.29 лв./кг).
На годишна база, спрямо цените от 22 февруари 2019 година, всички плодове са поскъпнали, като най-много са нараснали цените на лимоните (+0.42 лв. от 1.73 лв./кг) и ябълките (+0.42 лв. от 0.95 лв./кг), следвани от: мандарините (+0.23 лв. от 1.53 лв./кг), бананите (+0.16 лв. от 2.13 лв./кг) и портокалите (+0.10 лв. от 1.22 лв./кг).
При млечните, месните и другите продукти
на седмична база, както посочихме най-много е поевтинял трайният варено-пушен салам (-3.1% до 8.41 лв./кг), следван от: брашното тип 500 (-2.0% до 0.97 лв./кг) и захарта (-0.8% до 1.27 лв./кг). Без промяна в цената са пакетчето краве масло (до 1.99 лв./бр.), кравето сирене (до 6.50 лв./кг) и оризът (до 1.99 лв./кг).
Поскъпнали са най-много яйцата (+11.1% до 0.20 лв./бр.) и замразеното пилешко (+3.4% до 4.00 лв./кг), следвани от: олиото (+1.5% до 2.07 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.0% до 4.04 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+0.9% до 5.40 лв./кг) и кашкавалът „Витоша" (+0.3% до 10.78 лв./кг).
Цени на млечни, месни и други хранителни продукти на годишна база
Източник: ДКСБТ
Още по темата:
За първи път от началото на годината храните поевтиняха през втората седмица на февруари
Поскъпването на храните се ускорява в първата седмица на февруари 2020 г.
EUR | 1.955830 |
USD | 1.881870 |
GBP | 2.356560 |
CHF | 2.094930 |