Снимка: iStock
Министерството на туризма публикува подробни указания за начина, по който ще функционират хотелите и ресторантите след отмяна на извънредното положение в страната. Те са в няколко направления - очертани са мерки за безопасност на служителите и персонала, безопасност на гостите, указания за действие при съмнение за коронавирус. Те са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването.
В хотелите ще трябва да се спазва дистанцията от 1.5 метра между гостите. В помещенията трябва да има поставени дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите, по-специално в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи на обектите за хранене, басейните и т.н.
Хотелите трябва да разполагат с достатъчно термометри въпреки, че не се препоръчва задължително мерене на температурата на гостите.
Във фоайетата и стаите трябва да има указания към гостите на различни езици. В тях трябва да е посочена информация за това как правилно да се мият ръцете, да се поставят и свалят ръкавиците и маските, а при дозаторите с дезинфектант трябва да има инструкции за правилно използване.
Рецепциите трябва да бъдат оборудвани с дезинфектанти, маски за лице, ръкавици, защитни престилки, кош за отпадъци с капак и т.н.
Регистрацията на повече от двама гости на хотела по едно и също време няма да бъде допускана, освен ако не са членове на едно семейство.
Задължително ще е да има и обособено място за сядане на открито, извън фоайето, най-малко на 1.5 метра едно от друго.
Мерки в стаите за гости и камериерските помещения и общите части на хотела:
- Трябва да се извършва най-малко веднъж на час на общи тоалетни, асансьори, рецепция, дръжки на врати, перила.
- След всеки гост се препоръчва почистване на стаята и дезинфекция на всички контактни повърхности.
- Препоръчва се предоставяне на личен комплект санитарни материали в стаите (като комплимент за гостите), включващ по 1 чифт ръкавици за еднократна употреба и по 1 маска на човек.
- Препоръчва се да не се използват сешоарите и да се намали до минимум използването на автомати за напитки.
- В хотелските стаи не се препоръчва използване на климатици, а при възможност - на вентилатори.
- Служителите трябва да информират ръководството или рецепцията при вероятност за гости с прояви на остри респираторни заболявания.
В заведенията за хранене и развлечения:
- Храненето трябва да се извършва само в откритите части на ресторантите в хотела или заведенията за хранене и развлечения.
- Допуска се хранене на бюфет само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и се предоставя от служител, който е с маска и ръкавици. Не е разрешено самообслужването и пряк контакт на гостите с храната.
- Разполагане на масите на местата на открито с разстояние не по-малко от 1,5 метра между тях и не се допускат повече от 4 гости на маса или на едно семейство.
-В зоните за хранене трябва да се осигури еднопосочен пешеходен поток с разстояния от 1,5 до 2 м. Храненето се препоръчва да бъде на смени, за да се избегне струпване на хора.
-В указанията има специални инструкции за миенето на съдовете - оборудване, температура и препарати.
В зоните за развлечения и спорт:
- Разрешава се използването на басейни, но не и на други прилежащи обекти като съоръжения за СПА и развлечения.
- Всеки гост трябва да дезинфекцира ръцете си преди използване на съоръженията.
- Анимацията се организира само на открито при спазване на дистанция.
Няма да може да се използват закрити зали за занимания: място за игри, детски занимални, игрални зали, вътрешни басейни, дискотеки и други, които предполагат струпване на хора. Провеждането на събития се допуска само на открито при спазване на физическа дистанция между хората.
При съмнение на коронавирусна инфекция на гост в обекта, той се изолира в предварително подготвена стая. Обектът се карантинира и се спазват препоръките на здравните власти.
Източник: Money.bg
EUR | 1.955830 |
USD | 1.878440 |
GBP | 2.350620 |
CHF | 2.109390 |