Снимка: Getty Images
Банкок се наслаждава на статута си на кулинарна мека.
От стари улични търговци, които се занимават с алхимия с пламтящия уок тиган, до изкусни готвачи, които оформят изискана сцена за хранене, градът претендира за една от най-многостранните кулинарни сцени в света, разказва Дънкан Форган специално за CNBC.
Ето защо храната е нишка, която преминава дори през кратък престой в тайландската столица.
Чайнатаун и Ратанакосин
Най-старите анклави в Банкок включват атракции за посетители като Големия дворец и крайбрежния храм Уат Пхо. Други привлекателни места включват райони като Чайнатаун и Бангламфу, които изобилстват от ресторанти.
За начало на деня в стил на старата школа посетителите могат да се заредят с подсладено кафе, рохко сварени яйца и препечен хляб, намазан с гъсто масло и сангкая (кокосов крем, направен от тропическо растение, наречено пандан) в On Luk Yun.
След като разгледат кралските забележителности, пътниците могат да спрат за обяд в Roti Mataba, за да опитат пържени хлебни изделия с пикантни пълнежи.
Снимка: Roti Mataba сервира маслени, пържени питки роти, които се предлагат пълнени, поднесени с къри или намазани с подсладено кондензирано мляко и захар | Източник: Getty Images
За по-висококачествено обедно хранене на разположение е Nusara, където готвачът със звезда на „Мишлен“ Титид „Тон“ Тасанакаджон отдава почит на покойната си баба с навлизането си в традиционните тайландски рецепти. Той каза, че може да е трудно да се угоди както на пътниците, така и на претенциозните местни гости, които често искат различни неща.
„Туристите искат да опитат каква е тайландската кухня – те искат да опитат традиционни рецепти“, сподели той. „От друга страна, местните тайландски гости обичат да ядат нещо познато на вкус, но... те искат нещо ново, така че това принуждава готвачите да намерят нови начини да работят с тайландските съставки и аромати“.
Снаксовете са огромна част от тайландската култура на хранене. За това има Nai Mong, който сервира хой тод (палачинка от стриди), близо до гарата Уат Мангкон, или Lao Tang за крехко, задушено гъше месо в сърцето на „Яоварат роуд“, главната забележителност на Чайнатаун.
В ранната вечер се редят опашки близо до Jay Fai, където собственикът, притежаващ звезда „Мишлен“, приканва с ястия като пад ки мао (пържени нудли) и хай зие пу (омлет с раци).
Снимка: Jay Fai е първото място за улична храна в Тайланд, спечелило звезда на Michelin. Главният готвач и собственик Супиня Джунсута, която е над 70 г., покрива очите си със ски очила, за да приготви своите пържени ястия в уок тиган в Банкок, Тайланд | Източник: Getty Images
По-изискана алтернатива, украсена с гирлянди от „Мишлен“, в Стария град е ресторант 80/20, където канадският готвач Андрю Мартин подобрява репутацията на ресторанта с изключителния си вкус.
Акцентите в менюто му включват „Бурното море“, ястие от калмари, мангостан и чили, вдъхновено от риболовните пътувания на главния готвач до Южен Тайланд, и „Исаан маркет“, което се фокусира единствено върху сезонните гъби, открити в планинските райони на страната в североизточния регион.
Силом и Саторн
В храната в бизнес районите на Силом и Саторн няма нищо дори отдалечено елегантно.
Jok Prince, близо до кръстовището на „Силом роуд“ и „Чароенкрюнг роуд“, се намира павилион, известен със своя гладък пушен чок (оризов бульон в тайландски стил). Оттам за няколко минути можете да стигнете до Tuang by Chef Yip, който сервира някои от най-добрите и най-евтините дим-сами в града.
Посетителите могат да се отправят на изток между „Саторн роуд“ и „Силом роуд“, спирайки по пътя до вековния индуистки храм Шри Мариаман и някои от най-известните улични търговци в района.
Двама от тях имат свои собствени специалитети точно в имената. Ресторант Som Tam Jay So, разположен на „Сой Пхипхат 2“ между „Конвент роуд“ и станцията на надземното метро „Чонг нонси“, сервира задължителната „сом там“, или пикантна салата от папая. Близо до Shangri-La Bangkok, Baan Phadthai, което означава „Къщата на Pad Thai“, е добре известен с това, което е може би най-известното ястие в страната.
Снимка: Сом там е сладка тайландска салата, приготвена от неузряла папая, дълъг боб, лайм, чесън, фъстъци и захар | Източник: Getty Images
За незабравима елегантна вечеря има Saawaan, където Суджира „Аом“ Понгморн сервира салати от говеждо месо, дипове с мазнина от раци, свински врат на скара и пикантно-кисели супи в деликатни порции.
За почивка от тайландската храна пътниците могат да се отправят към „Йен акат роуд“ – една от най-разпространените пътни артерии в района – за тартар от говеждо месо и ризото с трюфели в Cagette Canteen & Deli. За една друга страна на Европа има Suhring с две звезди „Мишлен“ – немски изискан ресторант, управляван от братя близнаци, който беше избран за номер 6 в „50-те най-добри ресторанта в Азия“ през 2021 г.
Сиам и Сукхумвит
Хиперкомерсиалното сърце на Банкок е нещо повече от рай за любителите на покупките. Закуската тук може да бъде здравословна купа асай или бурито за закуска от Luka Siri House, флорално убежище с красиви зелени площи близо до станцията Chidlom Skytrain.
За по-официална тайландска вечеря има Paste –ресторантът се класирана на 38-о място в списъка на „50-те най-добри ресторанти в Азия“ през 2020 г., предлагащ традиционна кухня с творчески акценти.
Пътуващите могат да следват тълпите от офисите до Sanguan Sri на „Уитхаю роуд“, за да опитат ароматни къри, като ганг кю уан нуеа (говеждо зелено къри) в тази удобна за емигранти част на Банкок.
Духът на кулинарния интернационализъм е жив и здрав в места като Appia, тратория в римски стил, както и в El Mercado, където ръчно създадено меню включва основни ястия като новозеландски миди и австралийско филе.
Снимка: Лепкавият ориз с манго е прост, но известен тайландски десерт, приготвен с лепкав ориз, кокосово мляко, зряло манго и боб мунг | Източник: Getty Images
Тези, които искат да отпразнуват пътуването до Банкок с вкус, могат да го направят в оживената обстановка на хотел Mia. Изисканото меню за дегустация включва конфи треска с муселин от гамбас и миди, както и морски миди от Хокайдо със сорбет от ябълки и копър.
Ако все още има свободно място, последният щрих от тайландска храна може да се направи в Mae Varee, на кръстовището на „Сукхумвит роуд“ и „Сукхумвит 55“. Това е плодов магазин, който е известен с това, че сервира класически тайландски десерт – лепкав ориз с манго. В момента трой заема 10-то място от 428 десертни заведения в Банкок.
Още по темата:
Кой е домакин на половината от 10-те най-скъпи ресторанта в света, отбелязани със звезда „Мишлен“?
Филипинската кухня не е толкова добре позната, колкото други азиатски ястия, но това се променя
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.08 | ▼0.19% |
USDJPY | 152.71 | ▼0.29% |
GBPUSD | 1.30 | ▼0.12% |
USDCHF | 0.87 | ▲0.02% |
USDCAD | 1.39 | ▲0.14% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 43 914.50 | ▼0.07% |
S&P 500 | 6 006.34 | ▼0.02% |
Nasdaq 100 | 21 229.40 | ▲0.02% |
DAX 30 | 19 476.40 | ▼0.18% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 75 815.30 | ▼0.14% |
Ethereum | 2 903.14 | ▲0.24% |
Ripple | 0.55 | ▼1.28% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 71.34 | ▼0.67% |
Петрол - брент | 75.10 | ▼0.64% |
Злато | 2 683.53 | ▼0.86% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 569.38 | ▼0.29% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 110.22 | ▲0.03% |
Germany Bund 10 Year | 131.47 | ▼0.03% |
UK Long Gilt Future | 93.72 | ▲0.69% |