Снимка: iStock
Хората, които пътуват в чужбина тази Коледа, може да не намерят любимата си празнична храна в менюто.
Това е така, защото традиционните празнични храни варират по целия свят.
За да видите кой какво яде този уикенд, кулинарният уебсайт Chef’s Pencil създаде карта, показваща най-популярните коледни ястия по света, пише CNBC Travel.
Пуйката е традиция
Пътуващите, които прекарват празника в САЩ, Канада, Франция, Ирландия и Обединеното кралство, могат да очакват пуйка на масата тази Коледа, според картата.
Тези, които се отправят към части от Южна Америка, също — картата показва, че пуйката е топ коледна храна в Бразилия, Чили и Перу.
Въпреки това всяка страна има своя собствена представа за това как традиционно се сервира пуйка, според проучването на Chef’s Pencil.
„Например, в Перу, печените пуешки слайсове се сервират с меланж от крем фреш, пилешки бульон, сок от лайм, чушки халапеньо, пресен кориандър и лют червен пипер“, се казва в уебсайта. „В Чили печената пуйка традиционно се пълни с ябълки“.
Но има една прилика: печени картофи се сервират заедно с пуйка „почти навсякъде“, според Chef’s Pencil.
Все повече хора ядат свинско
Ястията от свинско месо са дори по-популярни от пуйка по отношение на броя на страните, в които се сервират и двете, каза Саломе Рестеа, представител на Chef Pencil, пред CNBC Travel.
Свинското месо е най-популярното традиционно празнично ястие в 23 страни, повече от 17-те, които се фокусират върху пуйка, каза тя.
Младото прасенцето е център на традиционната коледна трапеза в Испания и Куба, докато във Филипините се пирува с печено свинско, според картата.
Филипинката Маритес Реме Лопес Хавиер заяви, че „никой не яде пуйка“ в родния й град Бангар, Ла Унион на остров Лусон. Вместо това семействата купуват живо прасе, което да готвят у дома, или предварително изпечено цяло прасе, наречено „лешон“.
„Лешон е много скъп“, каза тя и добави, че прасе, което може да нахрани до 50 души, може да струва повече от 300 долара.
Ето защо „лиемпо“, или свинско шкембе на скара, също е популярно, каза тя. Тя може да нахрани 10 души за 300 – 500 песос (5 – 9 долара), добави тя.
Печеното свинско също доминира в Хаити, Швейцария и Словения, докато шунката е предпочитано ястие в Ямайка и Южна Африка, според картата.
Юлскинка, което се превежда като „коледна шунка“, е студено ястие с шунка, подчертано с горчица и галета, което се яде в Швеция, докато за празника в Норвегия се сервират хрупкави свински ребра, или „риб“.
В Мексико и други части на Централна Америка свинското месо се задушава и увива в царевични листа, за да се направят тамалес, според Chef’s Pencil.
Но свинското е още един празничен хит в Мексико.
„В Мексико свинското месо ще бъде покрито с щедър слой домашно приготвено адобо, гъста чили паста с оцет или цитрусов сок и обогатена с аромати на лук, чесън, кимион и риган“, се казва в статията.
Къде преобладават другите видове месо?
Патицата доминира в Дания, а гъската в Беларус и Русия, според картата.
И все пак пилето е предпочитано ястие за празненства в Малта и Уганда. Бразилците също ядат пилета Честър, които са по-големи от средните пилета, но по-малки от пуйките, според New York Times.
В Холандия празнуващите пекат смесица от месо и зеленчуци на скара за празничната трапеза, известна като гурметен.
Италианците традиционно ядат телешко, докато руандийците пекат говеждо и козе за Коледа, показва картата.
Други страни приготвят комбинация от меса за празника. Боливия, например, има склонност към супа пикана, която често се прави с пилешко, агнешко и говеждо месо, овкусено с вино и бира.
Ориз, риба и скариди
Пълнени зелеви сарми украсяват коледните празници около Черно море, на места като Украйна, Румъния и България, според картата.
Също така жителите на Нигерия и Гана празнуват с ориз джолоф – ястие от дългозърнест ориз, домати, лук и подправки.
Шаранът, сладководна риба, е популярен в Централна и Източна Европа, докато соленоводната треска оглавява празничните менюта в Италия и Португалия, показва картата.
В публикация за Коледа в Португалия уебсайтът за пътуване Portuguese for a Day заявява: „Коледа не е Коледа без треска на масата!“.
Жителката на Сидни Пола Уилямс каза, че австралийците се чувстват по същия начин – но към скаридите.
„Скаридите са от основно значение за австралийците за Коледа“, каза тя. „Хората се редят на опашка на рибните пазари за скариди. Опашките са огромни, направо километрични“.
Тъй като Коледа бележи началото на лятото, Коледа в Австралия е „когато всичко се прави навън“, каза тя.
„Става въпрос за барбекю, препичане на слънце и плуване“, каза тя. „Твърде горещо е да се яде пуйка“.
Още по темата:
Джинджърбред и глювайн: Най-добрите коледни базари в Европа тази година
Тези 9 дестинации предлагат зимно слънце за под 100 евро на вечер
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.04 | ▲0.69% |
USDJPY | 156.42 | ▼0.76% |
GBPUSD | 1.26 | ▲0.63% |
USDCHF | 0.89 | ▼0.63% |
USDCAD | 1.44 | ▼0.16% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 43 313.00 | ▲1.27% |
S&P 500 | 5 998.12 | ▲1.08% |
Nasdaq 100 | 21 556.90 | ▲0.86% |
DAX 30 | 20 051.90 | ▼0.49% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 95 384.00 | ▼1.90% |
Ethereum | 3 285.10 | ▼1.56% |
Ripple | 2.21 | ▼1.15% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 69.56 | ▲0.53% |
Петрол - брент | 72.62 | ▲0.50% |
Злато | 2 623.56 | ▲1.19% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 533.12 | ▲0.07% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 108.98 | ▲0.26% |
Germany Bund 10 Year | 134.04 | ▲0.09% |
UK Long Gilt Future | 92.95 | ▲0.79% |