Снимка: iStock
Потърсете сезонна храна, когато сте на почивка в Европа.
От френски морски бадеми до гръцки див копър, местните жители препоръчват задължителната сезонна храна в Европа.
Всички знаем какви са въглеродните разходи за летене, но празниците идват с друга планетарна цена: вашият хранителен отпечатък, отбелязва Euronews Travel.
Десет процента или повече от въглеродните ви емисии по празниците идват от това, което ядете.
За щастие има лесен начин да отрежете хранителния си отпечатък и пак да се насладите на страхотно пътуване.
Сезонното и местно хранене по време на пътуване намалява хранителните километри и елиминира нуждата от хладилен транспорт или оранжерии с контролиран климат. Освен това ви позволява да се свържете с местните хора и култура.
Така че, ако искате да пътувате из Европа по по-щадящ планетата начин, изборът на сезонни продукти на местните пазари или ресторанти е добро начало.
Ето най-добрата сезонна храна, за която да внимавате, когато сте на почивка в Европа.
Коя е най-добрата сезонна храна за ядене в Португалия?
„Вълнувам се от medonhro“, казва Андрю Уинтър, основател на Vale de Moses, място за йога в планините Serra de Estrela в Централна Португалия.
„Това често е първото растение, което се вижда да излиза от овъглените склонове, след като горските пожари са оставили апокалипсис след себе си.“
Той говори за живите плодове, подобни на ягоди, които узряват на дървото Arbutus през късната есен. Най-често ще ги намерите в конфитюри (compota de medronho) или в много ценената огнена вода aguardente do medronho. Намерете го в менютата на местните ресторанти под „Digestivos“.
На северното крайбрежие на Португалия, където се предлагат пресни морски дарове през цялата година, Жоао Педро Серодио от компанията за екотуризъм Quinta Lamosa препоръчва сардините. „През месеците юни и юли те са почти национално ястие“, казва той.
В рибарски градове като Вила Прая де Анкора, на северното крайбрежие на Атлантическия океан, той предлага да купувате рибата директно от рибарите или да вечеряте в някой от безбройните малки плажни ресторанти, специализирани в сардини на скара.
Коя е най-добрата сезонна храна за ядене в Австрия?
Разходете се из планините Източен Тирол на Австрия през август до октомври и пътуването ви ще бъде осеяно с червено френско грозде, известно като рибизел. Намерете ги по алпийските пътеки или в десерти, торти и конфитюри.
Xania Wear, която управлява MoaAlm Mountain Retreat, също използва листа от рибизел, които имат противовъзпалителни свойства.
„След ден на туризъм, прясна чаша чай от червено касис е идеалното естествено средство за успокояване на уморените ни, но щастливи тела“, казва тя.
Есенните гъби са друг сезонен любимец на Тирол. Потърсете ги в pilzragout, гъбено рагу, което често се сервира със spätzle (вид яйчена юфка) или knödel (кнедли).
Коя е най-добрата сезонна храна за ядене в Гърция?
Пролетта е времето за агриа орта, диви зеленчуци в района на Пелопонес в Гърция.
„Пазарът в Каламата гъмжи от изумително множество от тях“, казва Фиона Хол, която организира готварски ваканции тук. „Собствениците на сергии донасят продукцията си преди дневна светлина от планините Тайгетос, които се извисяват над Каламата и където почвата е богата и плодородна.“
Любимото й ястие е маратопитакия, малки банички, които използват див копър - маратос - нарязан на ситно с див праз, пресен лук и див чесън.
Коя е най-добрата сезонна храна за ядене в Италия?
В източната област Le Marche на Италия дивите зеленчуци се събират през пролетта и есента, за да се направят фритата и паста верде, или се смесват с рикота и пармезано за пълнене на равиоли или тортелони ди магро.
Джулия Савини, която управлява къща за гости Locanda delle Valle Nuova, се наслаждава на дивия копър - finocchietto selvatico - през пролетта до средата на лятото. Потърсете го приготвено с бели меса, риба, охлюви, свинско (включително порчета) и зеленчуци.
Отправете се към Умбрия, централна Италия, през зимата, когато Marina Caldera в Agriturismo Podere le Olle близо до Орвието ви съветва да опитате ribollita, хлебна супа, приготвена с боб и зеле.
Тя препоръчва и местните бодили. „Първо ги сваряваме, после ги пържим с панировка. След това правим зимна пармезана с моцарела и доматен сос.”
В Ломбардия, Северна Италия, внимавайте за pizzoccheri della Valtellina. Това обилно ястие с макаронени изделия от брашно от елда е основна храна за зимата повече от 200 години, казва Джейн Стюарт-Смит от Slow Adventure.
Сервира се с варени картофи и зеле и гарнирано със сирене Casera и напоено с чесън кафяво масло. Джейн препоръчва да посетите Fratelli Ciapponi, изключително старите бакалии в Morbegno, за да намерите сезонни продукти и да разгледате изби, пълни със сирена и колбаси.
Коя е най-добрата сезонна храна за ядене в Испания?
Лятото в Северна Испания не е пълно без гаспачо - студена супа, смесена от домати и други летни зеленчуци. През пролетта espárragos de Navarra, бели аспержи, произхождащи от района на Навара, граничещ с Франция, са вкусни, потопени в домашна майонеза.
Това е според Расмус Педерсен, съсобственик на специалист по регионални пътувания, Испания е повече. Неговите сезонни съвети включват и известната морска храна в региона.
„Има популярна поговорка в Испания, че месеците с „r“ са най-добрите морски дарове. Това е моментът, когато има най-добър вкус.“
Ана Родригес Гарсия е съгласна. Тя ръководи Peak Me Languages в края на националния парк Picos de Europa в северната част на региона Астурия, само на 20 минути от брега.
„Аукционните къщи за риба в Ланес и Бустио са превърнали последния етаж на сградата в ресторант“, казва тя. „По този начин те получават достъп до най-добрия улов за деня и вие можете да му се насладите толкова свеж, колкото е възможно.“
„Морските дарове се наслаждават най-добре с местната напитка, ябълков сайдер. Придружаването на вашия bogavante (местен омар) със сайдер DOP (Denominación de Origen Protegida) – класифициран като произведен на местно ниво – ще подпомогне двойно местната икономика.“
Коя е най-добрата сезонна храна за ядене във Франция?
Сезонното хранене е толкова неразделна част от френската диета, че Министерството на земеделието публикува списък със сезонни продукти в началото на всеки сезон.
Сезонната кошница на пролет 2023 г. включва fèves (боб) и бели аспержи, заедно с amandes de mer (морски бадеми) в Нормандия и Бретан и помело в Корсика.
За Сара Пийкок в къщата за гости Le Moulin du Chemin във Вандея, регион на централното крайбрежие на Франция, есенната реколта от ябълки и круши е акцент. Яжте ги в сладък, лепкав тарт Татен – традиционен десерт.
Тя препоръчва да купувате на местните пазари или да търсите кооперативен магазин на фермери. Les Vergers de Vendée, например, има множество търговски обекти в целия регион.
Коя е най-добрата сезонна храна за ядене в Хърватия?
Матко Войкович е готвач и доставчик на активни ваканции, който живее и работи на остров Вис, Хърватия.
„Моето лято не е лято без домашни дини, смокини и тиквички“, казва той. Той също така препоръчва пека – традиционен начин за готвене на месо, зеленчуци и морски дарове в затворен съд на огън – и артишок по далматински, пролетен артишок със зелен фасул и галета.
Още по темата:
Тези европейски градове предприемат жестоки мерки срещу отдаването под наем в стил Airbnb
Отвъд Киото: Япония препоръчва 11 по-малко известни места за посещение
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.04 | ▼0.45% |
USDJPY | 154.77 | ▲0.43% |
GBPUSD | 1.25 | ▼0.40% |
USDCHF | 0.89 | ▲0.86% |
USDCAD | 1.40 | ▼0.02% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 44 407.80 | ▲1.01% |
S&P 500 | 5 989.70 | ▲0.43% |
Nasdaq 100 | 20 854.60 | ▲0.38% |
DAX 30 | 19 402.50 | ▲0.89% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 98 183.00 | ▲0.42% |
Ethereum | 3 407.56 | ▲0.30% |
Ripple | 1.45 | ▼1.17% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 71.16 | ▲1.50% |
Петрол - брент | 74.56 | ▲0.95% |
Злато | 2 716.15 | ▲1.78% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 544.50 | ▼0.70% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 109.66 | ▲0.11% |
Germany Bund 10 Year | 134.56 | ▲0.59% |
UK Long Gilt Future | 94.52 | ▲0.45% |