Снимка: iStock
Приблизително шест милиона тона утайка от кафе се изхвърлят годишно. Ами ако могат да бъдат използвани добре?
Приблизително шест милиона тона използвана утайка от кафе се създават годишно. Повечето отиват на депа, генерирайки метан и CO2, или се изгарят за енергия, пишат от Euronews Green.
Това е очевидна загуба на вторичен продукт, все още богат на съединения (ако не и на вкус). На домашно ниво опитайте да насочите съдържанието на кафенето към градината си, а не към контейнера за боклук: използваната утайка от кафе е отлична добавка към домашните контейнери за компост и червеи, мулч за рози и възпиращо средство за охлюви. И в глобален мащаб науката може да има отговора.
Ново проучване в Journal of Chemical Technology and Biotechnology предполага, че използваното кафе може да е ключът към належащ екологичен проблем: селскостопанско замърсяване.
Как старата утайка от кафе би могла да реши замърсяването от земеделието?
Учени от бразилския Федерален технологичен университет в Парана установиха, че остатъците от кафе могат да абсорбират бентазон, хербицид, който често се използва в селското стопанство.
Когато старата утайка от кафе се активира с цинков хлорид, съдържанието на въглерод в нея става със 70 процента по-ефективно за премахване на хербицида.
Тестовете на проучването включват бентазон, разтворен в течност и обработен с активен въглен от използвана утайка от кафе, за да се види как влияе върху тъканите на корените на лука, наречени меристеми. Всички растения растат от меристемна тъкан и развитието на растението се нарушава, когато меристемите му са повредени.
Ако тестът може да бъде възпроизведен в индустриален мащаб, това би било двоен удар за околната среда: отклоняване на отпадъците от кафе от депата и предотвратяване на увреждане на дивата природа и природата от хербициди.
В момента замърсяването на подпочвените и повърхностните води е един от най-належащите екологични проблеми – най-голямото предизвикателство на този век е да се предотврати замърсяването на водата.
Бианка Каролине де Силва Роча и др.
Автори на изследването за утайката от кафе.
Защо бентазонът е проблем?
Европейската агенция по околна среда подчерта опасните нива на бентазон в повърхностните води, надвишаващи нивата, определени в „Рамковата директива за водите “ и излагащи на опасност целите на „ Европейската зелена сделка за употребата на пестициди “.
Агенцията по околна среда на Обединеното кралство цитира, че бентазонът има потенциал да повлияе на качеството на водата в дългосрочен план и да доведе до повишена нужда от третиране на източниците на питейна вода в Обединеното кралство. Доказано е, че хербицидът оказва влияние върху човешкото здраве, ако се вдиша, погълне или абсорбира през кожата.
Въпреки че това са само предварителни изследвания и са необходими повече проучвания, за да се определи ефикасността на активираната утайка от кафе в глобален мащаб, това е обещаващо начало. Авторите на изследването казват, че техните резултати „предлагат решение за кръгова икономика за отработена утайка от кафе, която в момента се изхвърля без никаква система за рециклиране или повторна употреба“. Всички можем да пием за това.
Още по темата:
Това ли са най-добрите скрити скъпоценни камъни в Европа?
Тази боя може да накара градовете да се чувстват с 1,5C по-хладни!
Валута | Цена | Δ% |
---|---|---|
EURUSD | 1.04 | ▼0.45% |
USDJPY | 154.77 | ▲0.43% |
GBPUSD | 1.25 | ▼0.40% |
USDCHF | 0.89 | ▲0.86% |
USDCAD | 1.40 | ▼0.02% |
Референтен индекс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Dow 30 | 44 407.80 | ▲1.01% |
S&P 500 | 5 989.70 | ▲0.43% |
Nasdaq 100 | 20 854.60 | ▲0.38% |
DAX 30 | 19 402.50 | ▲0.89% |
Криптовалута | Цена | Δ% |
---|---|---|
Bitcoin | 98 720.50 | ▼0.28% |
Ethereum | 3 365.31 | ▲1.03% |
Ripple | 1.53 | ▲4.17% |
Фючърс | Цена | Δ% |
---|---|---|
Петрол - лек суров | 71.16 | ▲1.50% |
Петрол - брент | 74.56 | ▲0.95% |
Злато | 2 716.15 | ▲1.78% |
Сребро | 25.68 | ▲1.17% |
Пшеница | 544.50 | ▼0.70% |
Срочност | Цена | Δ% |
---|---|---|
US 10 Year | 109.66 | ▲0.11% |
Germany Bund 10 Year | 134.56 | ▲0.59% |
UK Long Gilt Future | 94.52 | ▲0.45% |